Градина » Парафин опазва гергините

 Парафин опазва гергините

Клубените на гергините можете да съхранявате до пролетта в пясък или покрити с парафин. В последния случай на водна баня се стопяват парафинови свещи. Температурата на втечнения парафин, в който ще бъдат потопени клубените на гергините, не трябва да превишава 55 градуса. Задължително измерете температурата, иначе може да сварите целия посадъчен материал. Когато филмът, покрил клубените, стане твърд, потопете ги отново в парафина. Предварително клубените трябва да бъдат почистени и задължително просушени.
Другият вариант е да държите клубените на гергините в леко влажен пясък в незамръзващо помещение.
Трябва да отделяте особено внимание на мястото на съхранение на клубените. Ако помещението е прекалено влажно, те могат да развият гъбни заболявания и ако не предприемете мерки навреме, всичките ще станат негодни за засаждане през пролетта. Благоприятно за развитието на тези болести е съвместното съхранение на гергините със зеленчуци и картофи, а също така и замърсеният недезинфекциран пясък. При поява на признаци на гъбни заболявания загиналите части на растенията трябва да се изрежат, клубените да се просушат и да се напудрят с дървесна пепел.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

За да грейне Коледната звезда

В градината символ на коледната празничност е джелът, а в дома - коледната звезда. Латинското й име Poinsettia pulcherrima означава най-прекрасна и това не е случайно. Оригиналност и привлекателност н...

Основни грешки при засаждането на пипера

През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществен...

Малки хитрости в лехата

• На тежките почви и в ниските места лехите трябва да се разположат от север на юг. В този случай растенията по обед ще получават максимално количество слънчеви лъчи, които ще проникват между редовете...

Ендивията се родее със синята жлъчка

Ендивията произхожда от синята жлъчка, но от нея се различава по това, че е едногодишно растение и листата й са по-слабо горчиви. Отглежда се заради листата, които служат за салата, може за супи, сосо...

Начало