Градина » Пазете овошките от студовете

 Пазете овошките от студовете

От това как се движат температурите през пролетта много зависи цъфтежът, опрашването и оплождането при овошките. У нас през зимата рядко хваща студ под критичните граници. През пролетта обаче често измръзват цветовете и завръзите. Това става най-вече при по-рано цъфтящите видове - праскова, кайсия, бадем, джанка, череша. Не са редки случаите на необичайни измръзвания и при останалите.
През фазата на бутонизация повечето овошки измръзват при температури под минус 3, минус 4 градуса. Цветовете издържат до минус 1, минус 2 градуса. Най-чувствителни към ниските температури са младите завързи. Обикновено те загиват, ако температурите паднат под минус 0,5, минус 1 градуса. Прасковата във фаза млади завързи проявява по-голяма студоустойчивост в сравнение с другите овощни видове.
Необичайно повишение на температурите в края на зимата и началото на пролетта също се отразява неблагоприятно. То предизвиква преждевременно развитие, особено при рано цъфтящите, и това често е причина за пролетни измръзвания. Когато се задържат ниски температури до началото на пролетта и след това настъпи рязко затопляне, също е опасно. В тези случаи цъфтежът е експлозивен, за по-кратко и опрашването се затруднява. Ниските положителни температури, валежите и ветровете по време на цъфтежа също са неблагоприятни. Причината е, че се затруднява летежът на пчелите, а попадналият прашец върху близалцето не може да покълне и да извърши оплождане.

Можем да им помогнем

Много малко и с ограничен ефект са мероприятията, чрез които може да се окаже влияние върху неблагоприятните температурни колебания през пролетта. Варосването на стволовете забавя развитието и така намаляват рисковете от пролетни измръзвания. Натрупването на снежна маса около растенията в края на зимата и покриването й с растителни отпадъци има същия ефект. При опасност от ниски температури през време на цъфтежа, задимете градина. А когато има възможност и оросете дърветата непосредствено преди застудяването. Въпреки че резултатите от тези мероприятия не винаги са задоволителни, заслужава си да се прилагат и особено когато се очакват късни пролетни слани.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Последни грижи за късните домати

Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате нa първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви...

Брадатият ирис се хваща лесно

Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъ...

Как да размножите фикусите?

Фикусите са цъфтящи растения. Мъжките и женските им цветове са необичайно малки и са разположени върху вътрешната повърхност на кълбовидни съцветия, опрашват се от насекоми. Най-разпространените домаш...

Начало