Градина » Пазете овошките от студовете

 Пазете овошките от студовете

От това как се движат температурите през пролетта много зависи цъфтежът, опрашването и оплождането при овошките. У нас през зимата рядко хваща студ под критичните граници. През пролетта обаче често измръзват цветовете и завръзите. Това става най-вече при по-рано цъфтящите видове - праскова, кайсия, бадем, джанка, череша. Не са редки случаите на необичайни измръзвания и при останалите.
През фазата на бутонизация повечето овошки измръзват при температури под минус 3, минус 4 градуса. Цветовете издържат до минус 1, минус 2 градуса. Най-чувствителни към ниските температури са младите завързи. Обикновено те загиват, ако температурите паднат под минус 0,5, минус 1 градуса. Прасковата във фаза млади завързи проявява по-голяма студоустойчивост в сравнение с другите овощни видове.
Необичайно повишение на температурите в края на зимата и началото на пролетта също се отразява неблагоприятно. То предизвиква преждевременно развитие, особено при рано цъфтящите, и това често е причина за пролетни измръзвания. Когато се задържат ниски температури до началото на пролетта и след това настъпи рязко затопляне, също е опасно. В тези случаи цъфтежът е експлозивен, за по-кратко и опрашването се затруднява. Ниските положителни температури, валежите и ветровете по време на цъфтежа също са неблагоприятни. Причината е, че се затруднява летежът на пчелите, а попадналият прашец върху близалцето не може да покълне и да извърши оплождане.

Можем да им помогнем

Много малко и с ограничен ефект са мероприятията, чрез които може да се окаже влияние върху неблагоприятните температурни колебания през пролетта. Варосването на стволовете забавя развитието и така намаляват рисковете от пролетни измръзвания. Натрупването на снежна маса около растенията в края на зимата и покриването й с растителни отпадъци има същия ефект. При опасност от ниски температури през време на цъфтежа, задимете градина. А когато има възможност и оросете дърветата непосредствено преди застудяването. Въпреки че резултатите от тези мероприятия не винаги са задоволителни, заслужава си да се прилагат и особено когато се очакват късни пролетни слани.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Пазете листата на сливите от червени петна

Това е една от най-честите болести по сливата. Причинява се от гъбичка (Polystigma rubrum), която се развива в тъканите на листата. Тя причинява появата на петна, дали името на болестта. От начало те ...

Изненадайте гостите с оригинална ракия

Домакините винари, когато посрещат приятели и гости, им предлагат най-често и преди всичко гроздова, плодова или сливова ракия. Никак не е трудно този асортимент да бъде разширен. Ловджийската ра...

Мана напада спанака

Когато спанакът е нападнат от мана, по листата му се появяват бледозелени неясно очертани петна, които стават жълти и некротират. В мястото на напетняването листната петура се издува нагоре. От долнат...

Вкоренете дифенбахия в чаша вода

На всички мои приятелки резниците дифенбахия се вкореняват във вода, а при мен те хвърлят листата си и загниват. Какво да правя? За да се вкорени благополучно дифенбахията и за да не гние (загуба...

Начало