Градина » Защо пожълтяват листата на цикаса

 Защо пожълтяват листата на цикаса

Цикасът е растение, което прилича на палма, наподобяващо ананас с прорастващо стъбло и розетка от красиви връхни кожести листа. Расте изключително бавно и предпочита непрякото слънце. През лятото е добре да го изнесете на свеж въздух - например под навес или на защитено от слънцето и вятъра място. През зимата подходящата температура за неговото развитие е около 15 градуса. В топлото време почвата трябва да бъде умерено влажна, през зимата поливането се прекратява. Пресажда се през 2-5 години в глинесто-зачимена смес със торф и пясък. При лошо проветряване през зимата и по-висока температура от необходимата за него, има опасност растението да бъде нападнато от листни въшки.

Ако листата на цикaсa започнат да жълтеят, това най-често е вследствие на:

*Неправилното местоположение при пряко слънце.
*Застояване на влага - цикасът не обича преовлажнена почва, поливайте умерено!
*Недостатъчното подхранване през пролетта и лятото. До края на август може да “хранете” растението 2 пъти в седмицата.
*Ако откриете листни въшки, може да ги отстраните, като измиете листата със сапунена вода. Правете това няколко дни последователно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Филизенето не е за пренебрегване

То представлява пълното премахване на млади леторасти, които в ранна възраст се наричат филизи. Оттам и името на тази резитбена операция. Извършва се докато филизите са крехки с пръсти. Ако вдървесине...

Зрелите сливи не могат да чакат

Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране ...

Избирайте внимателно новите фиданки

Прихващането, развитието, плододаването и дълголетието на овощните дървета до голяма степен зависи от качеството на посадъчния материал. В лицензираните и контролирани от съответните органи овощни раз...

Кога и как да прилагате листни торове

Листното торене е практика, която се прилага по време на вегетацията на зеленчуковите, овощните култури, цветните култури и лозята. То цели да се внесат допълнителни хранителни вещества в лесно достъ...

Начало