Градина » Защо листата на доматите пожълтяват

 Защо листата на доматите пожълтяват

Това се случва при т.нар. бактерийното изсъхване на доматите, което се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плевели от род Кучешко грозде. Бактерията се запазва в растителните остатъци в почвата до тяхното изгниване. Може да се запази и в използвания инвентар, щайги, оранжерийни конструкции. Основен източник на зараза са семената. При повърхностна инфекция запазват кълняемостта си и са сигурен източник на първична зараза. Семена получени от системно болни растения имат силно понижена кълняемост. Бактерията прониква през рани от болни растения при пикиране, разсаждане, окопавани, колтучене и беритба.
Болестта се проявява като системна и локална.

В оранжериите

При оранжерийни условия локалното разпространение се разпознава по сиво-зелените мазни участъци между жилките, които бързо изсъхват. Повредите наподобяват слънчев пригор или такива получени от растително- защитни препарати.
При системната форма най–долните листа изжълтяват и изсъхват наполовина, или изцяло и увисват, докато листата от срещуположната страна остават нормално зелени, листната дръжка се извива дъгообразно към страната на изсъхналите листа на сложния лист. По-късно преминава към горните листа на растението, върхът завяхва и цялото растение изсъхва. При разрязване стъблата на такива растения проводящите съдове са тъмно жълто до кафяви, особено в основата на възлите. Навлиза и в плодовете, които не се развиват или узряват неравномерно – месото пожълтява, а жилките стават кафяви.

На полето

При полски условия по-старите листа се накъдрят и краищата им пожълтяват. Растенията се развиват слабо и постепенно изсъхват. При силна зараза по стъблото се образуват надлъжни жълти пукнатини, които понякога се разтварят при възлите и образуват рани. По плодовете се наблюдават малки 2-3 мм леко повдигнати бели петна с тъмен център Това петносването на плодовете е наречено “птиче око”. По зелените плодове е като малки, белезникави, кръгли петна с по-тъмен център, а при узрелите - ореолът около петното става жълто-розов и се забелязва по-слабо.
Признаци на болестта се наблюдават след образуване на 3-4 китка и много по-рядко при млади растения.

Борбата

- засаждане на чисти от зараза почви. За целта в продължение на 3 години се отглеждат растения, които не боледуват от тази болест;
- задължителен анализ на семената за посев;
- очистване на семената от бактерията се постига при 96 часова ферментация на пулпа;
- обеззаразяване на семената с 0,8% разтвор на оцетна киселина киснене в продължение на 24 часа при температура 20-21°С;
- обеззаразяване на почвата при производство на разсад с формалин.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Бенджаминът се кастри напролет

Ако вашият фикус бенджамин е току-що засаден в почвена смес, то изчакайте поне месец преди да пристъпвате към подрязване на короната му, за да може да укрепне кореновата му система, да се нормализира ...

Не поставяйте антуриума на студения под

Антуриумът обича високата влажност на въздуха. Ако отглеждате това дете на тропика, трябва да се съобразявате с този му каприз. Не по-рядко от два пъти в седмицата листата трябва да се опръскват с вод...

Не мокрете листата на еписцията

Едни от най-ефектните ампелни растения за вътрешна украса са еписциите.Техните мъхнати листа, проблясващи в сребристи, бронзови или медни оттенъци, са извънредно декоративни и привлекателни, а когато ...

Юлски грижи за овошките

Подхранването на семковите и костилкови овощни дървета през юли стимулира развитието на цветни пъпки през следващата година. Разпръсквайте тора в зоната на периферията на короната и извън нея. Добре е...

Начало