Градина » Закалените повече издържат на студ

 Закалените повече издържат на студ

В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са толкова страшни. Всичко зависи от това колко са закалени растенията.
Ясните слънчеви дни при ниски положителни температури са благоприятни за закаляване, защото интензивността на фотосинтезата е сравнително голяма, дишането е слабо и в растенията се натрупват захари. Дървесните видове се закаляват, когато са в период на покой. При тях натрупаната запасна скорбяла през есента се превръща в захари. Главно те повишават концентрацията на клетъчния сок, а с това се увеличава и студоустойчивостта. Следващата фаза на закаляване започва, когато температурата се понижава от минус 5 до минус 30 градуса. Тогава продължава натрупването на защитни вещества, а растежът спира.
При всички случаи най-добре е да избирате сортове, по-издръжливи на студ. Спазването на оптималния срок за засаждане, торенето с фосфорни и калиеви торове през есента, затоплянето на почвата с натрупан сняг върху нея, мулчирането с растителни остатъци ще опазят градината от големите мразове.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Пазете хлорофитума от котката

Хлорофитумът (Chlorophytum) е сред най-популярните стайни растения и това не е свързано само със свежия му и привлекателен вид. Причината е, че хлорофитумът е едно от най-лесните за отглеждане растени...

Все още можете да садите зимен лук

В периода от средата на октомври до средата на ноември може да се засади едър арпаджик (попска, балучка) за производството на зелен лук много рано през пролетта. От по-дребните луковици, реколтата се ...

В хладно и дъждовно време лозите пускат реси

Различните сортове имат различна склонност към изресяване. В хладно време и повече дъждове обаче явлението се среща почти при всички. Когато това стане, окапват цветни бутончета, цветове и завръзи. Ра...

Кога да оберете ябълките в градината

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодов...

Начало