Градина » Съхранете дините до зимата

 Съхранете дините до зимата

Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висока от 5 градуса. Някой сортове пъпеши могат да се съхраняват закачени, но в помещението не трябва да има други плодове и зеленчуци. Продължителното съхранение на свежи дини е невъзможно, затова те се добавят в туршии, но само когато са зелени или недозрели. За туршии се използват дините от късните сортове с тънки кори, дребни или средни по размер. Повредените, презрелите или измръзналите плодове не могат да се използват за тази цел. Предварително дините се измиват, отделя се плодната дръжка, след това се поставят в подходящ съд и се заливат с саламура. Отгоре съда се затваря. Дините ще бъдат готови за консумация след 2 месеца. За саламурата са нужни 400-500 г сол и 5 л вида на 10 кг дини. Плесените, които се появяват отгоре на съда, трябва периодично да се почистват. Дините, приготвени като туршия, трябва да се съхраняват при температура от 0 до 3 градуса.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ендивията се родее със синята жлъчка

Ендивията произхожда от синята жлъчка, но от нея се различава по това, че е едногодишно растение и листата й са по-слабо горчиви. Отглежда се заради листата, които служат за салата, може за супи, сосо...

Болести нападат луковиците в мазето

Извадени са вече луковиците на лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета и се съхраняват по мазета и прохладни помещения. За да имате и през следващата година обилен цвят, трябва да ги преглеждате внимателн...

Палметите – дървета върху тел

Отглеждането на плодни дървета - палмети беше мода в нашето земеделие преди около 40-50 години. По това време голяма част от овощарите в Италия, Франция и други страни създадоха средно гъсти насаждени...

Зелето се засажда в края на май

Сортовете зеле, предназначени за средноранно производство се отличават с по-продължителен вегетационен период, средно от 120 до 180 дни. Отглежда се в открити лехи. Семената се засяват в началото на м...

Начало