Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В много ястия се слага бамята, но в гювеча тя е задължителното присъствие.
Растението е отглеждано масово от древните египтяни. Сега заема доста големи площи в арабските страни. В България е пренесена от Мала Азия. По-големи насаждения има в Горнооряховско, Пловдивско, Пазарджишко.
Бамята е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури. За да поникне, трябват поне 20 градуса. При сухо и горещо лято дава богата реколта и тогава се бере всеки ден. За растежа е необходима и обилна светлина, на сянка не става. Богатите почви и поливането също са сред задължителните условия. Без вода растенията остават дребни, добивът е слаб, а получените плодове са с лошо качество.
Може да си запазите бамя за зимата сушена. Нанижете на конец плодовете, потопете за няколко секунди във вряла и подсолена вода. После изцедете и окачете на сенчесто, сухо и проветриво място.
През този месец задължително подхранете бамята със смес от равни количества амониева селитра и калиев тор. Така ще стимулирате растежа, ще се образуват нови цветове и плодове.
Сега е времето, в което антуриумът ви е покрива с цветове. Те са събрани в свещовидни съцветия, които са обгърнати от пищен прицветник, наричан “спата”. Тя най-често е обагрена в червено или розово, н...
И след беритбата ягодите имат нуждата от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват е...
Къде по-рано, къде по късно, но към края на юни почти навсякъде у нас беритбата на ягодите приключва. Мнозина любители ги изоставят и започват усърдно да се грижат за тях едва на следващата пролет. ...
Реколтата от райска ябълка се събира от октомври до декември. Но за да получите удоволствие от този плод, трябва да се научите да го избирате и да го почиствате. Много хора смятат райската ябълка з...