Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главите нарастват бързо, но стават рехави и твърди. При температура под 8 градуса не растат, при минус 4-5 градуса - се повреждат.
Ако сте засели карфиол в топъл парник около средата на януари, разсадът е готов и е време за засаждане. Не закъснявайте. В противен случай има вероятност голям процент от главите да бъдат съсипани от високите температури.
Засаждайте на бразди 50 см една от друга и на 30 см между растенията в редовете. Дългите корени съкратете и намалете листната маса. Така стръковете по-лесно ще се прихванат. Направете дупка с помощта на садило. Поставете растението, притиснете и после в отворената дупка, оставена от садилото, полейте всеки корен.
Не позволявайте на плевелите да задушат карфиола. Много благоприятно за него е шербетуване. В съд с вода се разтваря прегорял говежди или птичи тор и с този разтвор се поливат растенията. Не допускайте засушаване, защото преждевременно образувалата се листна розетка и главите ще са с лошо качество. Трябва да знаете, че въздушната суша при по-ниски температури задържа образуването на главите.
Ранното отглеждане на карфиол е рисково. Защото понякога у нас пролетта е прохладна с продължителни ниски температури. Ако спазвате обаче указанията, ще имате прекрасни глави, те ще са готови още в началото на юни.
Чесънът се разделя на два подвида – обикновен и стрелкуващ. У нас най-широко се отглеждат две форми на обикновения чесън – зимен и летен. Зимният чесън се характеризира с по-високи, по-дебели и нежн...
Ако сте си отгледали добра реколта от картофи в своята градина и сега има какво да съхраните за по-дълго време, внимавайте какво поставяте за съхранение. Случва се някои клубени бързо да загниват, а п...
Зимният чесън образува много едри растения с широки, сочни, крехки листа и дебело лъжливо стъбло. Луковиците са едри с тегло около 35 г, с 14-15 скилидки, обвити в бели или мръснобели, не много плътни...
Мушкатото от семейство Здравецови (Geraniaceae) произхожда от Южна Африка. Името му идва от гръцката дума pelagros, която означава щъркел, и е свързано с формата на плодовете. Родът включва около 280 ...