Mихелията (Michelia champaca) е сред най-красивите растения от семейство Магнолиеви. Цветовете й се използват при направата на един от най-скъпите парфюми Joy. Необикновено ароматните оранжеви цветове се появяват почти през цялата година. Расте като голям храст или малко дърво, до 5 м височина. На открито расте в тропиците с минимална температура от 0 до 5 градуса, може да се култувира в отопляема оранжерия. Михелията образува множество цветове. В топлата и влажна нощ ароматът се усеща на голямо разстояние. Ароматът е привлекателен не само за хората, но и за множество насекоми. Опиянени от нектара на растението, те посещават цвят след цвят. Ако положите усилия и се погрижите за растението, ще бъдете многократно възнаградени от неземния му аромат. Всички михелии имат красиви, плътни, отчасти восъчни, заострени листа - светлозелени, при натиск изпускат аромат. Те напомнят листата на авокадото. Когато се разтворят напълно, цветовете на михелията приличат на звездовидната магнолия, но са с восъчна, плътна структура.
Мястото на михелията трябва да бъде светло и топло, но по обед трябва да засенчвате, тъй като листата могат да засъхнат и за придобият жълтеникав неприятен оттенък. Идеалното разположение е, когато контейнерът с растението посреща слънцето, но по обед се намира под сянката на някое дърво.
Не трябва да позволявате михелията да се окаже на пътя на силни ветрове. Подобно на магнолията и камелията, и михелията има повърхностна коренова система с много тънки нежни корени. Субстратът за нея трябва да се състои от листовка, папратови корени, перлит, готова почва за азалии, елови иглички и кокосови влакна. Ако садите михелията в голям контейнер, добавете и дървени въглища.
На дъното на сакисята трябва да направите дренаж, като използвате камъчета. Те ще ви помогнат да направите саксията по-тежка и така да устои на вятъра. Почвата трябва да се мулчира с опадали листа. Подхранвайте с торове, които са подходящи за камелии и азалии от март до октомври.
Дълго време орхидеите се считаха за растения, които трябва да се отглеждат само от опитни цветари и трябва да има за тях специални помещения. С времето обаче се оказа, че тези красиви цветя може да се...
Ако някой ви каже, че трябва да засадите чесъна за консумация в зелено състояние по-късно, за да не го напада чесновата муха, не му вярвайте. Мухата ще го нападне напролет при първа възможност, без да...
Читателите напоследък задават често въпроси за това как да се използват хербицидите и кой точно да предпочетат в своята градина. Основното правило е да се избере такъв хербицид, който е регистриран ...
Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...