Градина » Кога се сади пиперът

 Кога се сади пиперът

Независимо дали сами сте произвели или закупили разсад, пиперът се разсажда, когато почвата в градината се е затоплила достатъчно и е минала опасността от късна пролетна слана. Пикираният разсад за ранно производство се изнася през втората половина на април в Благоевградска и Пловдивска област и в началото на май в Северна България, а в Софийско след 10- 15 май.
За разсаждането е най-добре да изберете тих и облачен ден, а ако времето е слънчево и ветровито, разсаждайте само през следобедните часове на деня до късна вечер. За разсаждане се използва само здрав, добре развит и закален разсад. Добре е предварително да го сортирате, ако не е пикиран и да изравните.
Ако сте пикирали разсад в саксийки или чимчета, изваждате и пренасяте внимателно с оглед да запазите растенията здрави и свежи. В този вид ги засаждате в предварително изкопани дупки или бразди, дълбоки колкото е висока саксийката или чимчето – 8-10 см. Засаденото растение заравяте 1-2 см. над мястото, където е било преди, притъпквате и поливате. Така засадените растения се прихващат без да боледуват и да задържат своя разтеж и развитие.
Засаждате ли непикиран разсад, наскубете го и сортирайте на малки снопчета, подрежете корените и ги наредете в кошница, сандъче и др., с което да ги пренесете в градината. При изваждането гледайте да запазите част от почвата около корена на растението и така го пренесете. Докато разсаждате разсадa на постоянно място, дръжте го на сянка.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да съхраняваме семената

Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите ...

Как да запазите незасадените лозички

Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...

Есенни грижи за моравата

Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...

Наторете зелето

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Начало