Градина » Кога се сади пиперът

 Кога се сади пиперът

Независимо дали сами сте произвели или закупили разсад, пиперът се разсажда, когато почвата в градината се е затоплила достатъчно и е минала опасността от късна пролетна слана. Пикираният разсад за ранно производство се изнася през втората половина на април в Благоевградска и Пловдивска област и в началото на май в Северна България, а в Софийско след 10- 15 май.
За разсаждането е най-добре да изберете тих и облачен ден, а ако времето е слънчево и ветровито, разсаждайте само през следобедните часове на деня до късна вечер. За разсаждане се използва само здрав, добре развит и закален разсад. Добре е предварително да го сортирате, ако не е пикиран и да изравните.
Ако сте пикирали разсад в саксийки или чимчета, изваждате и пренасяте внимателно с оглед да запазите растенията здрави и свежи. В този вид ги засаждате в предварително изкопани дупки или бразди, дълбоки колкото е висока саксийката или чимчето – 8-10 см. Засаденото растение заравяте 1-2 см. над мястото, където е било преди, притъпквате и поливате. Така засадените растения се прихващат без да боледуват и да задържат своя разтеж и развитие.
Засаждате ли непикиран разсад, наскубете го и сортирайте на малки снопчета, подрежете корените и ги наредете в кошница, сандъче и др., с което да ги пренесете в градината. При изваждането гледайте да запазите част от почвата около корена на растението и така го пренесете. Докато разсаждате разсадa на постоянно място, дръжте го на сянка.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Капризите на грудковата бегония

Отглеждам бегония тубероза. Има листа, пъпки, листата обаче се свиват, втвърдяват и покафеняват, а пъпките падат. Как мога да спася растенията? Вашата бегония принадлежи към групата на грудковите...

Щом бегонията заспи, извадете грудките й

Бегония тубероза (Begonia tuberhybrida или tuberosa) обединява множество сортове, получени чрез хибридизация и отличаващи се с голямо разнообразие. Особеност на този вид е, че в почвата образува гр...

Познавате ли сините картофи?

Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото п...

Не бързайте с брането на мушмулите

Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...

Начало