Краставиците, засети в парници в края на януари, сега са образували 3-4 същински листа. Време е за разсаждането им. За тази цел парникът се зарежда със затоплен оборски тор на дебелина 0,5 м. Насипва се 25 см парникова пръст. Краставицата обича структурни, рохкави и богати на органични вещества почви. Около парника се напълва с оборски тор. Когато температурата на почвата стане 25°С, той е готов за разсаждане. В тих, топъл ден растенията се засаждат по 2-3 в парника на 30 см от стените му. Покрива се с рамка и рогозка. Рогозката стои през слънчевите часове на деня, докато растенията се прихванат. През този период в парника е необходимо да се поддържа температура 25-28°С и висока влажност. След като растенията вече се вкоренят, те се развиват най-добре при същата температура и влажност 90%. През нощта термометърът не трябва да показва по-малко от 15°С, а през деня – под 18°С. Ако е по-студено, растежът ще спре. При минус 0,5°С растенията умират. Проветряването да се прави внимателно, особено в студени дни. Парниковите рамки трябва да се вдигат и спускат сутрин, обед и вечер. Целта е температурата в парника да не спада.
Първото подсипване на корените се извършва с 1 см чимова пръст, когато растенията започват да се стелят. Второто се извършва по-късно с добре разложен оборски тор, разрохква се и краставиците леко се загърлят.
Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...
Някои стопани не обичат да използват много химични препарати при работа в дворната градина. Те се интересуват могат ли да обеззаразят почвата за торопочвената смес без употреба на химикали. Има няко...
Процесът, при който обръщането на почвата става заедно с растящата върху нея зелена маса, е известен като зелено торене. Влиянието на зеленото торене е подобно на оборския тор - обогатява почвата с це...
Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...