Градина » Настанете краставиците в топлия парник

 Настанете краставиците в топлия парник

Краставиците, засети в парници в края на януари, сега са образували 3-4 същински листа. Време е за разсаждането им. За тази цел парникът се зарежда със затоплен оборски тор на дебелина 0,5 м. Насипва се 25 см парникова пръст. Краставицата обича структурни, рохкави и богати на органични вещества почви. Около парника се напълва с оборски тор. Когато температурата на почвата стане 25°С, той е готов за разсаждане. В тих, топъл ден растенията се засаждат по 2-3 в парника на 30 см от стените му. Покрива се с рамка и рогозка. Рогозката стои през слънчевите часове на деня, докато растенията се прихванат. През този период в парника е необходимо да се поддържа температура 25-28°С и висока влажност. След като растенията вече се вкоренят, те се развиват най-добре при същата температура и влажност 90%. През нощта термометърът не трябва да показва по-малко от 15°С, а през деня – под 18°С. Ако е по-студено, растежът ще спре. При минус 0,5°С растенията умират. Проветряването да се прави внимателно, особено в студени дни. Парниковите рамки трябва да се вдигат и спускат сутрин, обед и вечер. Целта е температурата в парника да не спада.
Първото подсипване на корените се извършва с 1 см чимова пръст, когато растенията започват да се стелят. Второто се извършва по-късно с добре разложен оборски тор, разрохква се и краставиците леко се загърлят.

Автор: Георги Колев

Представяме Ви:

Какви зеленчуци да сеем между овошките

Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...

Обеззаразяваме торопочвената смес без химикали

Някои стопани не обичат да използват много химични препарати при работа в дворната градина. Те се интересуват могат ли да обеззаразят почвата за торопочвената смес без употреба на химикали. Има няко...

Какво представлява зеленото торене

Процесът, при който обръщането на почвата става заедно с растящата върху нея зелена маса, е известен като зелено торене. Влиянието на зеленото торене е подобно на оборския тор - обогатява почвата с це...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Начало