Градина » Лъжливи ягоди съсипват градината

 Лъжливи ягоди съсипват градината

Понякога в ягодовите насаждения се появяват отделни растения, които са безплодни. По външните белези на листата обаче мъчно могат да се различават от сортовете, които раждат. Тези растения са т. нар. плевелни ягоди. Известни са още като ягоди-заместители, може да обхванат цялото насаждение и да изместят културния сорт.

Как да ги разпознаете?

Плевелните ягоди са силнорастящи, изправени. Листата са матовозелени, понякога силно овласени от долната страна. Прилистниците са широки и розови. Съцветието е доста разклонено, отделните цветни дръжки са тънки и дълги. Цветът е двуполов и по-дребен, отколкото на културните сортове. Плод се образува само на първия цвят, изключенията са редки. Ягодките са дребни, уродливи, розово оцветени. Плодовото месо е бяло, меко, слабо ароматично, сладко или слабо горчиво. Чашелистчетата са тесни, наредени в един ред, силно овласени, дълги колкото плода, и го обгръщат като в чашка.
Лъжливите ягоди трябва да се познават добре и да се премахват навреме от насажденията. Единичните плевелни ягодови растения се изкореняват заедно с обхванатите от тях стръкове от културния сорт. При заплевеляване на повече от 25% от насаждението то се изорава изцяло и задължително се сменя мястото му.

Автор: Ивана Беловска

Представяме Ви:

Настанете торенията във висяща саксия

Торенията (Torenia) носи името на шведския свещеник Олаф Торен, направил много за популяризирането й в Европа. Изящното дребно растение от семейство Живеничеви (Scrophulariaceae) с зисочина между 10 и...

Проредете репичките, ако са гъсти

За да образуват качествени кореноплоди репичките, се нуждаят от рохкава и богата почва с достатъчно влага. На бедна и суха почва кореноплодите загрубяват и изкуфяват, рано се формира и цветоносно стъб...

Захващайте се с марулите

За ранно полско производство на марули и главести салати, семената се засяват в полутопли парници обикновено в началото на февруари, до към 10-ти за марулята и до 15-ти за главестата салата. Засяванет...

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Начало