Градина » Една маслодайна роза ще парфюмира цяла градина

 Една маслодайна роза ще парфюмира цяла градина

Маслодайната роза е нашата гордост. Българският аромат на гюл все още е ненадминат. В миналото розовото масло неслучайно е наричано течното злато на България. За получаването му е необходимо розата да се отглежда в определени природни, почвени и климатични микрорайони като Розовата долина, които у нас съществуват, както в никоя друга страна в света. В миналото България е била единствен доставчик на розово масло на световните пазари. От него се получават първокласните парфюми и други козметични продукти.
В градината е добре поне един храст маслодайна роза да ухае с неповторимия си аромат. Тя е многогодишно храстовидно растение и може да живее и до 50 години. Кореновата й система достига 4-5 м дълбочина. Надземната част е силно разклонена, израства до 2 м на височина. Цветовете са едри, розови, със силен и приятен аромат и цъфтят последователно от май и началото на юни.
Маслодайната роза е много взискателна към светлината и почвата. Най-благоприятни климатични условия за развитието й са местата, защитени от студените ветрове. Честите валежи и прохладното време през масовия цъфтеж (май-юни) увеличават и запазват етеричното масло. Липсата на роса намалява добива. Най-подходящи са дълбоките, леки, силно аерирани и богати на хумус и хранителни вещества почви. Да се избягват почвите с близко ниво на подпочвените води.

Ноември е най-подходящ за засаждане

Маслодайната роза се размножава само по вегетативен път. В миналото по стар български начин се използвали изкоренени розови храсти или части от тях. Най-подходящото време за засаждане е през ноември. Храстите на новите растения се оформят, като първоначално основните клони се подрязват на 3-4 пъпки, а от развитите от тях леторасти се оставят по два летораста.

Автор: Стефка Милева

Представяме Ви:

Съберете семена от собствения бостан

Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за ...

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Разсадете късното броколи

Броколито е растение на хладния и влажен климат и затова късното производство е много подходящо за климатичните условия на страната ни. Както при останалите зелеви култури, качествена реколта се получ...

Тикви растат върху ...тикви

Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...

Начало