Градина » Златни минипортокали в саксии

 Златни минипортокали в саксии
Ядат се с обвивката, която е богата на витамини и минерали

Посетителите на хипермаркетите у нас често се удивляват на предлаганите плодове от екзотичната флора, каквито са и плодовете на кумквата, наричан още "златен портокал".
Родината на кумквата (Fortunella margaritae) от сем. Рутови (Rutaceae) е Югоизточен Китай и Индонезия, където е познат на местното население от преди няколко хилядолетия под наименованието "златен портокал". В Европа е станал известен през 1846 г., благодарение на английския ботаник Роберт Форту, който като забелязал красивите дървета с дребните плодове, ги пренесъл в Европа. Най-големи производители на кумкват в света са Бразилия, Южноафриканската република, Израел, Китай, САЩ и Перу.

Плодовете са най-дребните от всички представители в сем. Рутови

Те наподобяват миниатюрно копие на портокала и имат дължина 2,5-4 см и диаметър 2-3 см. Масата на плодовете е само 10-15 г при 150-250 г за повечето сортове, формата им е овална или закръглена. Кожицата е тънка, дребнопореста, оранжева или оранжево-червена, сладка на вкус, ароматна. Плодовото месо е сочно, кисе-личко и наподобява вкуса на портокала. Цветът му е светлооранжев. Плодовете се ядат заедно с обвивката.
Най-разпространени сортове от кумквата са: Nagami и Meiva. Първият е с овални плодове, а тези на втория имат кръгла форма, по-едри и по-сладки са. Често овалната разновидност носи наименованието Fortunella margaritae, а кръглата -Fortunella japonica.
Хранителната и енергийна стойност на кумкватовите плодове са много високи. Това се дължи на богатото съдържание на захари, минерални вещества и витамини в кожицата. Въглехидратите достигат до 14,5-17,1 %, белтъчините - 0,7-1 %, мазнините - 0,3-0,4 %, минералните вещества - 0,6 %. Богати са и на витамин С, В1 и В2. Енергийната стойност на 100 г плодове е 64 ккал (270 кДж), факт, който високо се цени от затлъстели хора.

В стаята

За стайно отглеждане се оформя корона с малки размери и се полагат същите грижи, както за портокала. Има по-продължителен зимен покой. Това растение е сравнително устойчиво на ниски температури и има добър декоративен хабитус благодарение на вечнозелената си окраска.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Какво не знаем за мушкатото?

Мушкатото е може би най-отглежданото и обичано цвете. Едва ли ще се намери български дом, в който то да не краси перваза или балкона. Родът Мушкато (Pelargonium) от семейство Здравецови е голям – съд...

Как да оберем облепихата?

С кошници За плодовете можете да използвате кошница, която е предназначена за други ягодоплодни култури с вместимост 2-4 кг. За да не изсипят, на дъното на кошницата постелете полиетилен. Някои г...

Цветни камбанки звънят в градината

Камбанките (Campanula) са декоративноцъфтящи растения с европейски произход. Те са едни от предпочитаните цветя през лятото. В озеленяването се използват с успех при групови насаждения, в тревни площи...

Обеззаразяваме торопочвената смес без химикали

Някои стопани не обичат да използват много химични препарати при работа в дворната градина. Те се интересуват могат ли да обеззаразят почвата за торопочвената смес без употреба на химикали. Има няко...

Начало