Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Погрижете се за пикирания разсад

Pogrizhete-se-za-pikiraniya-razsad

Когато пикираният разсад изостава в развитието си, значи е време да го подхраните с минерални торове. Това се отразява много добре както на разсадите за ранно, така и за късно производство. Понякога се налага да се подхранва по 2-3 пъти през вегетацията. Първо, когато растенията ...

Погрижете се за ранните домати

Pogrizhete-se-za-rannite-domati

Засаждането на ранните домати на открито става възможно, когато е преминала опасността от слани и почвата на дълбочина 10 см се е затоплила до около 12 градуса. Това време настъпва през втората половина на април, по-рано в южните райони на страната, и до края на месеца – в Север...

Погрижете се за тиквите

Pogrizhete-se-za-tikvite

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-атрактивната есенна украса за всеки дом. У нас за храна се използват предимно ке...

Погрижете се за цвеклото

Pogrizhete-se-za-cvekloto

Салатното цвекло има широко приложение, тъй като освен кореноплодите за храна се използват и листата. То не е особено взискателна за отглеждане култура, но си има свои специфични особености. Грижите, които трябва да полагате са поливане, окопаване, подхранване, прореждане и борба...

Подгответе алабаша за засаждане

Podgotvete-alabasha-za-zasazhdane

Ранният алабаш, който се засели през есента, се разсажда в края на март, след като са преминали трайните застудявания. Преди да разсадите зеленчука, трябва да го закалите. Внимавайте обаче да не го простудите. Ако го оставите повече от 4-5 дни на студено, растенията бързо ще обра...

Подгответе лехата за главестото зеле

Podgotvete-lehata-za-glavestoto-zele

Предварителна подготовка на почвата за отглеждане на главестото зеле се извършва главно през есента. Ако тогава не сте изорали дълбоко, може да го направите и сега. Средно ранното зеле се сее в края на март, през април до началото на май. Преди това разхвърляйте 2-3 кг оборски то...

Подгответе мястото за тиквите

Podgotvete-myastoto-za-tikvite-

Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е невъзможно. Най-добре е на тях да им се отделя специално място в градината, което...

Подгответе оранжерията за краставиците

Podgotvete-oranzheriyata-za-krastavicite

За да си произведете разсад от краставици, трябва да засеете семената към края на ноември - началото на декември. След около месец разсадът ще е готов за засаждане. Предварително е необходимо обаче да подготвите оранжерията. Най-важното е да се осигури действаща отоплителна инс...

Подгответе отсега смеската за разсада

Podgotvete-otsega-smeskata-za-razsada

Повечето любители се сещат да приготвят торопочвена смеска, когато дойде времето за сеитбата на ранните разсади. Тогава обаче се сблъскват със затруднения, породени от лошото време. Затова опитните градинари използват хубавите дни на август и септември. Торопочвената смеска се ...

Подгответе парника за тиквичките

Podgotvete-parnika-za-tikvichkite

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консумация на пресни зеленчуци през ранните пролетни месеци. Зареждането на парниците с...

Подгответе почвата за обилна реколта

Podgotvete-pochvata-za-obilna-rekolta

Онова, от което се нуждае сега зеленчуковата градина, е дълбоката обработка на почвата. Тя също си има показатели за качество. Преди всичкo, за да е дълбока, трябва почвата да е обработена 25-30 см дълбочина. В дворната градина това се постига обикновено с права лопата – толкова ...

Подгответе почвената смес за парника

Podgotvete-pochvenata-smes-za-parnika

Краят на есента е времето, в което трябва да подготвите почвата за парниците. Тя ще ви е нужна за семената на ранните зеленчуци, които се сеят през януари и февруари за разсад. Добрата парникова пръст се приготвя от равни части угнил оборски тор и почва. При тежка, глинеста по...

Подгответе се да засеете захарната царевица

Podgotvete-se-da-zaseete-zaharnata-carevica

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична стойност. В млечна зрялост те съдържат големи количества захари, белтъчини и маз...

Подгответе се да сеете разсада

Podgotvete-se-da-seete-razsada

През януари вече ще мислите за разсадите. Ако обаче тогава се сетите, че им трябва почва, май доста ще сте закъснели. Градината ще е покрита със сняг, а земята ще е скована от лед. Сега са последните дни да набавите необходимата почва за разсадите. Те обаче си имат своите вкусо...

Подгответе се да сеете разсада

Podgotvete-se-da-seete-razsada

Зеленчуковият разсад изисква много плодородна почва и затова за отглеждането му се приготвят специални смески и субстрати. Най-популярната торово-почвена смес съдържа 3 части оборски тор и една част чимова почва. Оборският тор трябва да е добре разложен по възможност говежди, а п...

Подгответе си разсад за късни салати

Podgotvete-si-razsad-za-kasni-salati

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитате обаче, ако сте в район, където понижението на температурите до 4-5 градуса под...

Подгответе си разсад за ранни тиквички

Podgotvete-si-razsad-za-ranni-tikvichki

Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената за получаване на разсад се засяват някъде около 10-15 март. Подходящите сортове са Изо...

Подгответе си разсад за цветно зеле

Podgotvete-si-razsad-za-cvetno-zele

Цветното зеле се разделя на две разновидности - карфиол и броколи. За нашите почвено-климатични условия най-подходящо е отглеждането им като есенна култура. При добра агротехника в по-хладни райони карфиолът може да бъде отгледан и като пролетна култура, докато броколите най-успе...

Подправки пазят зеленчуците

Podpravki-pazyat-zelenchucite

Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат съвместно зеленчуци и подправки. Разбира се, задължително е да се отчита тяхната ...

Подхранвайте вторите култури, за да родят повече

Podhranvajte-vtorite-kulturi-za-da-rodyat-poveche

Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ниската атмосферна влажност оказват влияние върху минералното хранене на растеният...

Подхранвайте вторите култури, за да родят повече

Podhranvajte-vtorite-kulturi-za-da-rodyat-poveche

Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ниската атмосферна влажност оказват влияние върху минералното хранене на растеният...

Подхранване на оранжерийните култури

Podhranvane-na-oranzherijnite-kulturi

Отглеждани в оранжерии, доматите и краставиците за кратко време образуват голяма растителна маса и дават висок добив от единица площ. При създаването на хранителна среда за тези растения обаче трябва да имате предвид и неблагоприятните условия за отглеждането им: къс ден, голям б...

Подхранете доматите за последен път

Podhranete-domatite-za-posleden-pat

През последните две десетилетия основен дял от площта на средно ранните домати вземат нискостъблени (детерминантни) сортове. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци -150-170 дни. През юни-август те се отглеждат при висока температура, в много случаи ...

Позатопли се, засаждайте летния чесън

Pozatopli-se--zasazhdajte-letniya-chesan

Летният чесън се засажда още преди да е настъпила календарната пролет, през март, а даже и в края на февруари, стига времето да позволява. Почвата трябва да е обработена дълбоко през есента. Сега остава да се подготвят лехите в дворната градина с ръчни инструменти. Направили ли...

назаднапред
Начало