Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото пюре, защото тези картофи бързо се сваряват.
Сините и виолетовите картофи са известни много отдавна. Обаче само при два сорта цветът остава син и след сваряване - това са Linzer Blaue и Franzosische Truffelkartoffel. Синьо-черните клубени на втория сорт имат необикновен вкус (орехи с масло) и се ценят особено като деликатес.
Иначе сортовете не се различават към изискванията си от обикновените картофи. Не са особено взискателни към почвите. На рохкави и на тежки (обаче добре обработени) може да се получи добра реколта. Все пак предпочитат слабо кисела реакция на почвата. Не се препоръчва торене с непрегорял тор. Картофите не искат големи количества азот, но пък са им необходими калий и фосфор.
Две-три седмици преди засаждане клубените се оставят да покълнат. Поместват се в плитки дървени сандъчета на един ред. Страната с повече оченца трябва да е обърната нагоре. Сандъчетата се оставят в светло и топло помещение. Ако картофите прорастват на тъмно, тогава кълновете стават много дълги и чупливи. Засаждат се след като температурата на почвата на дълбочината 7-10 см стане 8-10°С. В топла почва растат и се развиват по-бързо, образуват повече клубени, а в много влажна и студена бързо загниват. Разстоянието между клубените в лехата трябва да бъде не по-малко от 35-40 см, а между редовете - 70 см.
През зимата градината се вижда ясно от край до край. Неволно се набиват на очи типичните грешки. Те не могат да се поправят веднага, но ако се знаят, постепенно ще се избягват през годината. Клон...
Всяка година дворните градини се пълнят с множество зелени натрапници, които крадат от храната, водата и светлината от културните плевели. В агроаптеките се продават ефикасни препарати за борба с плев...
Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в...
Болестите на вината са разделени на две групи: аеробни и анаеробни. От първата най-често се срещат цветясването и вкисването. Анаеробни заболявания са манит, повдигане, вгорчаване, провлачване и други...