Продукти:
• 6 кг камби
• 3 кг карфиол
• 1 кг малки зелени доматчета
• 1 кг моркови
• 500 г люти чушлета (шипка)
За саламурата: (на 1,5 л вода)
• 1,5 л оцет
• 200 г сол
• 200 г захар
• 4-5 дафинови листа
• по 1 пакетче черен пипер и бахар на зърна
Начин на приготвяне:
Почистваме камбите от дръжките и семето. Карфиола накъсваме на розички. Камбите попарваме и във всяка поставяме по 1 доматче, 1 чушле, 2-3 кръгчета моркови и 1 розичка карфиол. Нареждаме ги в буркани.
Сваряваме саламура от водата, оцета, солта, захарта и подправките. Когато саламурата изстине, допълваме бурканите с нея. На петия ден претакаме туршията, а след това още три пъти през ден-два.
Саламурата трябва да покрива зеленчуците около два пръста. Покриваме бурканите с пергаментова хартия и ги оставяме в продължение на 15-20 дни в хладно помещение, за да ферментира туршията.
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...