Кулинарни рецепти » Мусака от брюкселско зеле

 Мусака от брюкселско зеле

Продукти:

• 1 кг брюкселско зеле
• 5-6 картофа
• 4-5 моркова
• 5-6 корена от магданоз
• 2 гулии
• 2 патладжана
• 150 г кашкавал
• 30 г краве масло
• 1 с. л. суха чубрица
• 1/2 ч. л. кориандър
• магданоз
• сол

За заливката:

• 1 к. ч. сметана
• 1 1/2 ч. ч. кисело мляко

За поръсване:

• 1 ч. л. мащерка
• 1 ч. л. естрагон (тарос)

Начин на приготвяне:

В голямо количество подсолена вода сваряваме картофите, морковите, гулиите, корените от магданоз и брюкселското зеле, чиито главички разрязваме на две. Оставяме омекналия зеленчук да се отцеди.

В обилно намаслена тавичка редим нарязаните на кръгчета моркови и гулии, върху тях – кръгчета от картофи и магданозени корени и накрая – брюкселско зеле, поръсено с чубрица и кориандър.

Покриваме с едро настъргания кашкавал. Върху него слагаме ивици от обеления, посолен и нарязан патладжан. Поръсваме с едро нарязан магданоз.

Заливаме муската с разбита с киселото мляко сметана, отгоре нахвърляме парченца масло, поръсваме с мащерка и тарос и печем в умерено силна фурна.

Автор: Мирослава Георгиева

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Начало