Кулинарни рецепти » Паниран боб в пикантен сос

 Паниран боб в пикантен сос

Продукти:

• 500 г едър бял или кафяв боб
• 2 моркова
• 1 връзка корени (целина, джоджен, магданоз, пащърнак, копър)
• 1 глава лук
• 25 г подправка “Пикантина”
• сух джоджен
• 4 яйца
• 200 г брашно
• 200 мл олио
• 30 г краве масло
• 500 г домати
• 2-4 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Накисваме боба от вечерта в студена вода. В тенджера с плътен капак наливаме 1,5 л вода, слагаме измития боб, морковите, корените и обелената глава лук, цепната на четири. Варим на умерен огън, като внимаваме да не се развари бобът.

Прецеждаме сварения боб, като запазваме малко от бульона. Отстраняваме всички подправки, с които е врял, слагаме 20 г “Пикантина” и стрит сух джоджен. Разбъркваме добре в една посока.

Разбиваме яйцата. Загряваме олиото. Овалваме поотделно бобените зърна в брашното и ги натопяме в разбитите яйца с помощта на решетеста лъжица. Пускаме едно по едно зърната в сгорещената мазнина, като гледаме да не се допират. Изпържваме ги до златисто.

Настъргваме доматите. Събираме олиото и маслото и изпържваме доматите до изпаряване на водата им. Наливаме 1 ч. ч. от прецедения бульон и оставяме сока да поври още 5-6 минути. Преди да го свалим от огъня, прибавяме почистения чесън, малко стрит сух джоджен и останалата “Пикантина”.

Разбъркваме добре и след като поизстине, заливаме с него панирания боб. Преди сервиране леко загряваме и украсяваме с клонки магданоз и копър.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Начало