Кулинарни рецепти » Торта с грис

 Торта с грис

Продукти:

• 2 яйца
• 2 ч.ч. захар
• 1 щипка сол
• 1 ванилия
• 1 с.л. настъргана лимонова кора
• 1 1/2 ч.ч. грис
• 1 ч.ч. брашно
• половин пакетче бакпулвер
• 1 1/2 к.ч. прясно мляко
• 2 ч.ч череши или вишни от компот /отцедени от сока/
• 100 г стафиди
• 1 к.ч. смлени бадемови ядки
• 2-3 к.ч. сок от компота
• 10 г желатин
• сметана за украса

Начин на приготвяне:

Разбиваме на пяна яйцата с половината от захарта, като прибавяме солта, ванилията и настърганата лимоновата кора. Разбъркваме и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме гриса. След гриса сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Наливаме на части млякото, като продължаваме да бъркаме.

Омесваме добре сместа и я разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем 45 мин в умерена фурна. Оставяме блата да изстине, след което го разрязваме хоризонтално на две части.

Почистваме отцедените плодове от костилките и ги смесваме със стафидите и смлените бадемови ядки. Загряваме сока от компота и прибавяме към него останалата захар и накиснатия в малко вода и набъбнал желатин. След това заливаме с по-голямата част от сока сместа от череши, стафиди и бадеми.

Изчакваме сместа да се посгъсти и заливаме с нея долната част на блата. Слагаме втория блат и го покриваме с останалия леко желирал плодов сок. Украсяваме тортата с разбитата сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Начало