Кулинарни рецепти » Торта с грис

 Торта с грис

Продукти:

• 2 яйца
• 2 ч.ч. захар
• 1 щипка сол
• 1 ванилия
• 1 с.л. настъргана лимонова кора
• 1 1/2 ч.ч. грис
• 1 ч.ч. брашно
• половин пакетче бакпулвер
• 1 1/2 к.ч. прясно мляко
• 2 ч.ч череши или вишни от компот /отцедени от сока/
• 100 г стафиди
• 1 к.ч. смлени бадемови ядки
• 2-3 к.ч. сок от компота
• 10 г желатин
• сметана за украса

Начин на приготвяне:

Разбиваме на пяна яйцата с половината от захарта, като прибавяме солта, ванилията и настърганата лимоновата кора. Разбъркваме и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме гриса. След гриса сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Наливаме на части млякото, като продължаваме да бъркаме.

Омесваме добре сместа и я разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем 45 мин в умерена фурна. Оставяме блата да изстине, след което го разрязваме хоризонтално на две части.

Почистваме отцедените плодове от костилките и ги смесваме със стафидите и смлените бадемови ядки. Загряваме сока от компота и прибавяме към него останалата захар и накиснатия в малко вода и набъбнал желатин. След това заливаме с по-голямата част от сока сместа от череши, стафиди и бадеми.

Изчакваме сместа да се посгъсти и заливаме с нея долната част на блата. Слагаме втория блат и го покриваме с останалия леко желирал плодов сок. Украсяваме тортата с разбитата сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало