Продукти: (за 8 порции)
• 24 листа от кисела зелка
• 1 кг кайма /смес/
• 2 с.л. олио
• 4-5 глави лук
• 1 к.ч. ориз
• 1 ч.л. червен пипер
• суха чубрица
• сух джоджен
• черен пипер сол
Начин на приготвяне:
Избираме по-големи зелеви листа и изрязваме дебелите им жили.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме почистения и измит ориз, захлупваме и задушаваме десетина минути на умерен огън. Отстраняваме от огъня и прибавяме каймата, стритите чубрица и джоджен, червения и черния пипер. Посоляваме съвсем леко.
Завиваме от тази смес сарми в зелевите лиса. Покриваме дъното на тенджерата с нарязаната на тънки филийки сланина, нареждаме отгоре сармите и ги заливаме с топла вода, колкото да ги покрие. Притискаме ги с плоска чиния и ги варим отначало на умерен, а след това на тих огън, докато останат на мазнина.
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...