Кулинарни рецепти » Грузински шашлик

 Грузински шашлик

Продукти: (за 1 порция)

• 200 г по-тлъсто шилешко месо от мазния бут или гърба в областта около бъбреците
• 1 глава лук
• 2-3 стръка пресен лук
• половин лимон
• 1 домат
• 1 с. л. оцет
• 1 с. л. масло или олио
• стрита суха чубрица
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Измитото месо режем на парченца по около 20-25 г. Слагаме ги в стъклен или емайлиран съд, солим ги със сол и черен пипер, поръсваме ги с чубрицата и ги заливаме с марината от равни количества оцет и вода.

Покриваме ги със ситно нарязан пресен лук, размесен с четвърт глава стар лук, нарязана на ситно. Оставяме ги да престоят така 3-4 часа.

Нанизваме късчетата месо на метален или дървен шиш, като между тях слагаме парченце лук, резенче лимон и колелце домат. Печем на жар, като непрекъснато въртим шиша и мажем месото с масло или олио.

За по-добър вкус може периодично да ги пръскаме с бяло вино. Поднасяме със ситно нарязан пресен лук, изцеден сок от нар и задушен ориз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Начало