Продукти: (за 1 порция)
• 200 г по-тлъсто шилешко месо от мазния бут или гърба в областта около бъбреците
• 1 глава лук
• 2-3 стръка пресен лук
• половин лимон
• 1 домат
• 1 с. л. оцет
• 1 с. л. масло или олио
• стрита суха чубрица
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Измитото месо режем на парченца по около 20-25 г. Слагаме ги в стъклен или емайлиран съд, солим ги със сол и черен пипер, поръсваме ги с чубрицата и ги заливаме с марината от равни количества оцет и вода.
Покриваме ги със ситно нарязан пресен лук, размесен с четвърт глава стар лук, нарязана на ситно. Оставяме ги да престоят така 3-4 часа.
Нанизваме късчетата месо на метален или дървен шиш, като между тях слагаме парченце лук, резенче лимон и колелце домат. Печем на жар, като непрекъснато въртим шиша и мажем месото с масло или олио.
За по-добър вкус може периодично да ги пръскаме с бяло вино. Поднасяме със ситно нарязан пресен лук, изцеден сок от нар и задушен ориз.
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....