Кулинарни рецепти » Зрял фасул със сланина

 Зрял фасул със сланина

Продукти: (за 6 порции)

• 450 г сланина с кожата
• 450 г зрял фасул
• 200 г шунка
• 1 с. л. мас
• 1 скилидка чесън
• половин глава лук
• 2 с. л. ситно нарязан босилек
• 2 с. л. ситно нарязан магданоз
• 1 буркан белени домати
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода и го отцеждаме.

Пускаме сланината във вряща вода, изчакваме да кипне, намаляме огъня и я оставяме да къкри 2-3 мин. После я изплакваме със студена вода и я нарязваме на парченца по 2-3 см.

Слагаме я в кипяща подсолена вода и варим на тих огът около 1 час. Изхвърляме втори път водата, в която е вряла сланината и отново я изплакваме със студена вода.

Слагаме фасула в голяма тенджера заедно с нарязаната на парченца шунка, заливаме обилно с вода и кипваме. Намаляме огъня и варим до омекване на боба. После отцеждаме.

В отделна тенджера слагаме маста, счукания чесъна, ситно нарязания лук, босилека и магданоза. Запържваме ги много бързо на средно силен огън и добавяме нарязаните доматите. Подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Оставяме зеленчуците да къкрят 20 минути преди да добавим сланината, фасула и шунката. Готвим още 10 минути и отстраняваме от огъня.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало