Кулинарни рецепти » Зрял фасул със сланина

 Зрял фасул със сланина

Продукти: (за 6 порции)

• 450 г сланина с кожата
• 450 г зрял фасул
• 200 г шунка
• 1 с. л. мас
• 1 скилидка чесън
• половин глава лук
• 2 с. л. ситно нарязан босилек
• 2 с. л. ситно нарязан магданоз
• 1 буркан белени домати
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода и го отцеждаме.

Пускаме сланината във вряща вода, изчакваме да кипне, намаляме огъня и я оставяме да къкри 2-3 мин. После я изплакваме със студена вода и я нарязваме на парченца по 2-3 см.

Слагаме я в кипяща подсолена вода и варим на тих огът около 1 час. Изхвърляме втори път водата, в която е вряла сланината и отново я изплакваме със студена вода.

Слагаме фасула в голяма тенджера заедно с нарязаната на парченца шунка, заливаме обилно с вода и кипваме. Намаляме огъня и варим до омекване на боба. После отцеждаме.

В отделна тенджера слагаме маста, счукания чесъна, ситно нарязания лук, босилека и магданоза. Запържваме ги много бързо на средно силен огън и добавяме нарязаните доматите. Подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Оставяме зеленчуците да къкрят 20 минути преди да добавим сланината, фасула и шунката. Готвим още 10 минути и отстраняваме от огъня.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Начало