Пиле по нормандски
Продукти: (за 4 порции)
• 4 бутчета и 4 крилца от пиле
• 40 г краве масло
• 2 с.л. зехтин
• 2-3 с.л. ябълкова ракия
• 5-6 с.л. пилешки бульон
• 1 сладка обелена и нарязана на кубчета ябълка
• 5-6 малки главички лук
• 1 стрък целина, нарязан на ситно
• суха мащерка
• 2 разбити жълтъка
• 5 с.л. сметана
• прясно смлян черен пипер
• сол
За гарниране:
• 25 г краве масло
• 1 сладка обелена и нарязана на парченца ябълка
• захар за поръсване
• стръкчета магданоз
Начин на приготвяне:
Пържим пилешкото в сгорещена смес от зехтина и половината масло. Щом поруменее, изливаме повече от половината мазнина и наливаме калвадоса. Фламбираме месото в тази смес на умерен котлон, като разклащаме внимателно съда, за да загасим пламъка. Заливаме с бульона и сваляме от котлона.
Загряваме останалото масло и в него пържим до омекване (около 10 мин) ябълката, целината и лука. Поръсваме с мащерката. Връщаме пилешкото на котлона, прибавяме ябълковата смес, готвим още 5 мин, изключваме котлона, похлупваме съда с капак и оставяме така ястието около 50 мин.
Разбиваме жълтъка със сметаната, слагаме го на горещ котлон 2-3 мин да се сгъсти, подправяме със сол и черен пипер. (Заливката трябва да остане топла, докато приготвяме гарнитурата. Затоплим ли я повторно, жълтъкът ще се пресече.)
Загряваме маслото за гарнитурата и пържим поръсените със захар парченца ябълка, докато приятно се карамелизират. (Вместо ябълки можем да карамелизираме сладки и твърди круши.)
Подреждаме пилето по чиниите, гарнираме, заливаме със соса и украсяваме с магданоз.
Автор: Елеонора Владимирова