Кулинарни рецепти » Свинско печено с грозде

 Свинско печено с грозде

Продукти: (за 6-8 порции)

• 1,5 кг свинско (каре или от врата)
• 400 г бяло грозде
• 50 мл гроздова ракия
• 1 стрък розмарин
• 1 дафинов лист
• 2-3 скилидки чесън
• 1 глава лук
• 1 с.л. олио или зехтин
• зеленчуков бульон (може и от кубче)
• 1 ч.л. царевично брашно
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Оронваме гроздето, на половината зърна махаме семките, на другата половина изцеждаме сока.

Измитото парче месо завръзваме с дебел конец и го намазваме с олиото (зехтина). Слагаме го в по-висока тавичка за печене заедно с целите скилидки чесън, нарязаната на четири глава лук, розмарина, дафиновия лист. Печем го в предварително загрята на 180°С фурна 5-6 минути, след това намаляваме на 170°С и задушаваме около час. Периодично поливаме с горещ бульон.

Вадим ароматните треви и мазнината от печенето, увеличаваме фурната на 200°С, заливаме с гроздовия сок и ракията, посоляваме и наръсваме с черен пипер. Продължаваме задушаването около половин час, като периодично поливаме със сока, който месото си пуска. Около 10 минути преди края на печенето прибавяме гроздовите зърна. Изваждаме месото, завиваме го хубаво в два пласта фолио и го държим на топло място.

Зрънцата грозде внимателно слагаме в гевгир, за да се отцедят, а сокът, който се е получил при печенето, пресипваме в малка тенджерка. Ако е много рядък, оставяме го да поизври, ако е гъст - разреждаме с малко бульон. Размиваме царевичното брашно с 2 с.л. вода на гладка кашичка, изсипваме я при соса и с непрекъснато бъркане сгъстяваме на слаб котлон. Прибавяме гроздовите зърна, леко затопляме и сваляме соса от котлона.

Отстраняваме конеца от свинското, нарязваме го на филийки, аранжираме го в плитко бюдо и го заливаме със соса.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Начало