Продукти: (за 5 порции)
• 10 големи червени ябълки
• 1-2 с.л. лимонов сок
• 3-4 с.л. краве масло
• 200г ситно нарязан лук
• 350 г кайма
• 35 г галета
• 1 и 1/2 ч.л. пелин
• 1 ч.л. настъргана лимонова кора
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. черен пипер
• 400 мл пилешки бульон
• 1 пълна с връх с.л. нишесте
• 3-4 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Разрязваме измитите ябълки напречно наполовина и издълбаваме семенната част. Намазваме ръбчетата им с лимонов сок. Разтопяваме маслото и задушаваме лука около 5 мин. Прехвърляме го в купа .
В същия тиган пържим 5-7 мин подправената на вкус кайма, която трябва добре да се раздроби. Прехвърляме я при лука. Добавяме галетата , целината и останалите изброени подправки и разбъркваме всичко много добре.
С тази смес пълним ябълките. Нареждаме ги в огнеупорен съд (може и глинен), заливаме с пилешкия бульон, захлупваме и печем в силна фурна 35-40 мин. Изваждаме ябълките и ги оставяме на топло.
Сока от печенето на ябълките прецеждаме, загряваме на умерен котлон и прибавяме размитото на гладка кашичка с малко вода нишесте. Сгъстяваме с бъркане соса. Поливаме с него ябълките и сервираме.
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...