Кулинарни рецепти » Пълнени ябълки с кайма

 Пълнени ябълки с кайма

Продукти: (за 5 порции)

• 10 големи червени ябълки
• 1-2 с.л. лимонов сок
• 3-4 с.л. краве масло
• 200г ситно нарязан лук
• 350 г кайма
• 35 г галета
• 1 и 1/2 ч.л. пелин
• 1 ч.л. настъргана лимонова кора
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. черен пипер
• 400 мл пилешки бульон
• 1 пълна с връх с.л. нишесте
• 3-4 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Разрязваме измитите ябълки напречно наполовина и издълбаваме семенната част. Намазваме ръбчетата им с лимонов сок. Разтопяваме маслото и задушаваме лука около 5 мин. Прехвърляме го в купа .

В същия тиган пържим 5-7 мин подправената на вкус кайма, която трябва добре да се раздроби. Прехвърляме я при лука. Добавяме галетата , целината и останалите изброени подправки и разбъркваме всичко много добре.

С тази смес пълним ябълките. Нареждаме ги в огнеупорен съд (може и глинен), заливаме с пилешкия бульон, захлупваме и печем в силна фурна 35-40 мин. Изваждаме ябълките и ги оставяме на топло.

Сока от печенето на ябълките прецеждаме, загряваме на умерен котлон и прибавяме размитото на гладка кашичка с малко вода нишесте. Сгъстяваме с бъркане соса. Поливаме с него ябълките и сервираме.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Начало