Продукти: (за 8 порции)
• 1 прясна зелка /около 1 кг/
• 500 г кайма /смес/
• 1 к.ч. ориз
• 1 к.ч. олио
• 1 глава лук
• 2 домата /пресни или от консерва/
• магданоз, копър, джоджен
• черен пипер, сол
За соса:
• 2 яйца
• 2 лимона
• 2 с.л краве масло
• 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Пущаме зелката за 5 мин във вряща подсолена вода, след което отделяме листата от кочана. Изрязваме дебелите им части и застиламе с тях дъното на тенджерата.
Смесваме каймата с ориза, обелените и настъргани домати, ситно нарязаните лук, копър, магданоз и джоджен. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с олиото и омесваме добре.
Разпределяме сместа върху зелевите листа, оформяме сармички и ги нареждаме в тенджерата. Наливаме топла вода, затискаме ги с обърната чиния и ги варим 40 мин на слаб огън.
Загряваме маслото в малка тенджера и постепенно прибавяме брашното, като непрекъснато бъркаме. Разреждаме с 1 ч.ч. бульон от сармите.
Отделно разбиваме яйцата, прибавяме капка по капка лимоновия сок, след което внимателно смесваме със запърженото брашно. Когато сосът се сгъсти, заливаме с него сармите и ги поднасяме топли.
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...