Продукти:
• 2 ч.ч. брашно
• 1 щипка сол
• 1-2 с.л. разтопено масло /или олио/
• 1 яйце
• 1/2 ч.ч. топла вода
• пудра захар
• разтопено масло за намазване на тестото
За плънката:
• 1 ч.ч. заквасена сметана
• 1,5 кг ябълки
• 1 к.ч. захар
• 1 к.ч. стафиди
• 1 к.ч. ситно нарязани фъстъци
• 3-4 с.л. препечена галета /по желание/
Начин на приготвяне:
Сипваме в голяма купа брашното заедно със солта и правим по средата кладенче. Прибавяме яйцето, водата и разтопеното масло. Бъркаме, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Продължаваме да месим още 15 мин върху набрашнена маса.
Разделяме тестото на 2-3 топки и ги намазваме с разтопено масло. Покриваме и оставяме да престоят 30 мин. Обелваме ябълките и нарязваме на тънки филийки.
Разточваме тестото на много тънки правоъгълни кори, като по време на точенето непрекъснато мажем с разтопено масло. Готовите кори намазваме със сметаната и разпределяме върху тях ябълките, стафидите и фъстъците. Поръсваме захарта и ако плънката е много течна, прибавяме галета.
Навиваме корите на рула и ги подреждаме в намаслена тавичка. Печем 30-40 мин в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия щрудел от фурната и след 5-6 мин го поръсваме с пудра захар.
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...