Продукти:
• 2 ч. ч. брашно
• 1 пакетче краве масло
• 1 к. ч. захар
• 1 с. л. кисело мляко
• 1 щипка сол
За сиропа:
• 1 к. ч. захар
• 1 к. ч. вода
За крема:
• 1 компот от твърди плодове
• 2 ч. л. желатин
За поръсване:
• нарязани орехови ядки
• стафиди
Начин на приготвяне:
Омесваме гладко тесто от продуктите за блата и го оставяме да престои в хладилника 1-2 часа. Разстиламе тестото в тортена форма, като оформяме подложка с ръбче по височината на тавата.
Надупчваме на 3-4 место тестото. Печем в умерена фурна до бледо розово. Изваждаме опечения блат и го поставяме в голям поднос. Напояваме го обилно с гъстия захарен сироп. Поръсваме отгоре орехите и стафидите и нареждаме отцедените и нарязани плодове от компота.
Затопляме прецедения сок от компота, прибавяме предварително накиснатия до набъбване желатин и разбъркваме добре. Охлаждаме сока, докато желира леко, и заливаме с него тортата. Оставяме я да престои 2 часа в хладилник, след което я гарнираме по избор.
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...