Продукти:
• 2 ч. ч. брашно
• 1 пакетче краве масло
• 1 к. ч. захар
• 1 с. л. кисело мляко
• 1 щипка сол
За сиропа:
• 1 к. ч. захар
• 1 к. ч. вода
За крема:
• 1 компот от твърди плодове
• 2 ч. л. желатин
За поръсване:
• нарязани орехови ядки
• стафиди
Начин на приготвяне:
Омесваме гладко тесто от продуктите за блата и го оставяме да престои в хладилника 1-2 часа. Разстиламе тестото в тортена форма, като оформяме подложка с ръбче по височината на тавата.
Надупчваме на 3-4 место тестото. Печем в умерена фурна до бледо розово. Изваждаме опечения блат и го поставяме в голям поднос. Напояваме го обилно с гъстия захарен сироп. Поръсваме отгоре орехите и стафидите и нареждаме отцедените и нарязани плодове от компота.
Затопляме прецедения сок от компота, прибавяме предварително накиснатия до набъбване желатин и разбъркваме добре. Охлаждаме сока, докато желира леко, и заливаме с него тортата. Оставяме я да престои 2 часа в хладилник, след което я гарнираме по избор.
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...