Вегетариански пай в глинен гювеч
Продукти: (за 6 порции)
• 1 к.ч. бяло вино
• 1-2 глави лук
• 1 глава целина
• 2 червени чушки
• 3 моркова
• 150 г зелен фасул
• 1/3 ч.ч. грах
• 1/3 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. мляко
• 2 ч.ч. зеленчуков бульон
• 1 връзка магданоз
• 1ч.л. сол
• 1/2 ч.л. мащерка
• чубрица, червен пипер
• черен пипер на зърна
За тестото:
• 1 3/4 ч.ч. брашно
• 1 щипка сол
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 2 ч.л. бакпулвер
• 2 с.л. маргарин
• 2 ч.л. мед
• 1ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Загряваме половината от виното и задушаваме в него лука, докато омекне. Прибавяме нарязаните на кубчета целина, чушки, моркови, грах и зелен фасул, наливаме останалото вино и продължаваме да задушаваме, като често разбъркваме. Щом зеленчуците поомекнат, прибавяме брашното, бъркаме енергично още 2 мин и отстраняваме от огъня.
Смесваме млякото със зеленчуковия бульон. Бавно прибавяме зеленчуковата смес, като разбъркваме непрестанно с миксер. Трябва да се образува гъста каша. Подправяме с магданоз, сол, мащерка, червен и черен пипер. Изсипваме получената смес в глинен гювеч и оставяме настрана, докато подготвим тестения капак.
Смесваме брашното, солта, содата и бакпулвера.Прибавяме маргарина и месим, докато брашното го поеме. Разтваряме меда в млякото и бавно прибавяме към брашното, като омесваме средно твърдо тесто (не трябва да се лепи).
От полученото тесто оформяме кръгла питка - капак, с която покриваме зеленчуците в гювеча. Печем, докато тестото порозовее и образува коричка.
Автор: recepty.bg