Кулинарни рецепти » Вегетариански пай в глинен гювеч

 Вегетариански пай в глинен гювеч

Продукти: (за 6 порции)

• 1 к.ч. бяло вино
• 1-2 глави лук
• 1 глава целина
• 2 червени чушки
• 3 моркова
• 150 г зелен фасул
• 1/3 ч.ч. грах
• 1/3 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. мляко
• 2 ч.ч. зеленчуков бульон
• 1 връзка магданоз
• 1ч.л. сол
• 1/2 ч.л. мащерка
• чубрица, червен пипер
• черен пипер на зърна

За тестото:

• 1 3/4 ч.ч. брашно
• 1 щипка сол
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 2 ч.л. бакпулвер
• 2 с.л. маргарин
• 2 ч.л. мед
• 1ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Загряваме половината от виното и задушаваме в него лука, докато омекне. Прибавяме нарязаните на кубчета целина, чушки, моркови, грах и зелен фасул, наливаме останалото вино и продължаваме да задушаваме, като често разбъркваме. Щом зеленчуците поомекнат, прибавяме брашното, бъркаме енергично още 2 мин и отстраняваме от огъня.

Смесваме млякото със зеленчуковия бульон. Бавно прибавяме зеленчуковата смес, като разбъркваме непрестанно с миксер. Трябва да се образува гъста каша. Подправяме с магданоз, сол, мащерка, червен и черен пипер. Изсипваме получената смес в глинен гювеч и оставяме настрана, докато подготвим тестения капак.

Смесваме брашното, солта, содата и бакпулвера.Прибавяме маргарина и месим, докато брашното го поеме. Разтваряме меда в млякото и бавно прибавяме към брашното, като омесваме средно твърдо тесто (не трябва да се лепи).

От полученото тесто оформяме кръгла питка - капак, с която покриваме зеленчуците в гювеча. Печем, докато тестото порозовее и образува коричка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Начало