Продукти: (за 4 порции)
• 250 г кайма /смес/
• половин главичка карфиол
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 с.л. брашно
• 1 с.л. разтопено краве масло
• 1 яйце
• 1 жълтък
• 3-4 с.л. кисело мляко
• 1 л костен или месен бульон
• черен пипер, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Накъсваме карфиола на розички и го варим в бульона, към който сме прибавили прясното мляко. Когато поомекне, го изваждаме и го разбиваме на пюре.
Запържваме брашното в маслото, разреждаме го с бульона, връщаме пасирания карфиол и слагаме супата на огъня.
Щом заври пущаме малки топчета, които сме приготвили от каймата, яйцето, черен пипер и сол. Варим 20-30 мин.
Посоляваме и застройваме с разбития в киселото мляко жълтък. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...