Продукти:
• 16 сушени сини сливи
• 300 г брашно
• 1 пакетче суха мая
• 1 кофичка кисело мляко
• 2 с.л. захар
• 1 щипка сол
• 1 яйце
• 60 г краве масло
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Попарваме с вряла вода сините сливи и внимателно изваждаме костилките. Разбъркваме брашното с маята и солта, внимателно наливаме разбитото мляко, разбъркано с яйцето и захарта и измесваме тесто. Тестото не трябва да лепне по ръцете. Правим руло от тестото, което разделяме на 16 парченца.
Стопяваме тестото. Избираме по-висока тавичка с размери 15 на 20 см, набрашняваме ръцете си и сплескваме парченцето тесто. Слагаме вътре отцедената слива и оформяме пуричка. Подреждаме пуричките на разстояние една от друга в тавата, отгоре с четка ги намазваме с масло и ги оставяме 15 мин. на топло място да втасат.
Загряваме фурната на 170°С и печем пуричките около 30 мин, докато поруменеят равномерно. Още топли ги нареждаме в чинията, в която ще ги сервираме и ги наръсваме с пудра захар. Гарнираме ги с топъл или студен ванилов сос.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...