Продукти: (за 4 порции)
• 1 кг миди с черупките
• 2 глави лук
• 2 моркова
• 4 картофа
• 1 парче целина
• 4 домата
• 1 к.ч. олио
• 1 глава чесън
• 1 ч.л. брашно
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Заливаме мидите с вода, така че да ги покрива два пъти и варим, докато черупките се разтворят. Изваждаме месестата част и я измиваме.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме нарязаните на пръчици моркови, целина и картофи и задушаваме още 15 мин. Накрая слагаме нарязания чесън и обелените и настъргани домати.
Когато сместа заври, прибавяме мидите, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и посоляваме на вкус. Захлупваме плътно и печем в умерена фурна 45 мин.
Сгъстяваме плакията с леко препеченото брашно, размито с малко вода, и я оставяме да къкри още 5-6 мин. Преди да отстраним от огъня поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...