Продукти:
• 1 пакет бутер тесто
• 4 жълтъка и 2 белтъка
• 4 портокала
• 525 г пудра захар
• 1 пакетче ванилия
• 2 с.л. брашно
• 250 мл прясно мляко
• 3 с.л. конфитюр по избор
Начин на приготвяне:
Възвираме 400 г захар с 400 мл вода. Измиваме 2 портокала, отдолу и отгоре им изрязваме капачета и ги разделяме на резенчета с дебелина 3-4 мм. Слагаме ги в сиропа и ги оставяме в него 10 мин. на слаб огън.
Загряваме фурната на 210°С, разстиламе тестото в кръгла тавичка, като правим бордче по стените й, намазваме ги с жълтък. Надупчваме тестото с вилица, покриваме го с хартия за печене и поръсваме боб, за да не се издува тестото. Печем 25 мин.
Разбиваме 3 жълтъка с ванилията и 25 г захар. Щом побелеят, прибавяме брашното. Сипваме топлото мляко, като бъркаме непрекъснато. Пресипваме в тенджера и сгъстяваме на тих огън като бъркаме. Прибавяме в крема настърганата кора на 1 портокал и го оставяме да изстине.
Разбиваме белтъците на гъст сняг. Правим на умерен котлон сироп от останалата захар и 4 лъжички вода. Сипваме този сироп в разбитите белтъци постепенно и бъркаме в продължение на 3 мин. Смесваме така получения крем с другия и го разстиламе върху тестото.
Украсяваме с добре отцедените резенчета портокал. Разтопяваме конфитюра на слаб огън с лъжичка вода, прецеждаме го и го разливаме върху портокаловите филийки. Сервираме веднага.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...