Продукти:
• 500 г брашно
• 1 ч.ч. разтопено масло
• 1 с.л. оцет
• 1 с.л. олио
• 1 щипка сол
За плънката:
• 1,5 кг череши
• 1 ч.ч. трохи от сухар
• 1 пакетче канела
Начин на приготвяне:
Отсяваме брашното и правим по средата му кладенче, в което слагаме оцета, олиото, солта и хладка вода. Омесваме тесто като за баница. Разделяме го на 5 части и разточваме квадратни кори със страна 20-25 см. Намазваме корите с масло и сгъваме всяка кора, така че срещуположните краища само да се срещнат. Отново намазваме и сгъваме, за да се срещнат другите краища. Намазваме и сгъваме корите още 2 пъти. Накрая получаваме 5 квадратчета, които оставяме да престоят 15 мин.
Почистваме черешите от дръжките и костилките и ги оставяме да се отцедят. Размесваме сухара с канелата.
Разточваме от тестото 5 правоъгълни кори. Сипваме в края на всяка кора по малко сухар с канела. Отгоре разпределяме черешите и отново поръсваме със сухар. Навиваме корите на 5 рула, нареждаме рулата в намаслена тавичка, намазваме ги с останалото масло и печем в умерена фурна.
Изчакваме готовият щрудел да изстине и обилно поръсваме с пудра захар, размесена с канела.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...