Зеленчуков щрудел
Продукти:
• 300 г брашно
• 1 яйце
• 80 г краве масло
• 1 1/2 к.ч. течна сметана
• 1 щипка сол
• 2 жълтъка за намазване
За плънката:
• 2 стръка праз /само бялата част/
• 1-2 тиквички /около 300 г/
• 1 морков
• 1 к.ч. смлени орехови ядки
• 200 г настърган кашкавал
• сол
За соса:
• 500 г домати
• 1 глава лук
• 1 бучка /колкото орех/ краве масло
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Разбиваме размекнатото масло на пяна. Разбиваме яйцето заедно със сметаната и солта и го смесваме с маслото. Постепенно сипваме брашното. Омесваме меко тесто, покриваме го с влажна кърпа и го оставяме да престои 2 часа.
Почистваме зеленчуците за плънката, нарязваме ги на лентички и ги попарваме за 1 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят.
Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина 4-5 мм. Намазваме краищата й с единия жълтък и разстиламе зеленчуковата плънка.Поръсваме отгоре смлените орехи. Отделяме 2 с.л. от настъргания кашкавал, а останалия поръсваме върху плънката. Навиваме кората на руло, а рулото слагаме в намаслена тавичка, като го навиваме като охлюв. Намазваме го отгоре с втория жълтък, поръсваме го с отделения кашкавал и печем 30 мин в силна фурна.
Нарязваме готовия щрудел на порции и го сервираме със сос, приготвен по следния начин: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Щом стане златист, сипваме обелените и настъргани домати, подправяме с черен пипер и сол и варим десетина минути.
Автор: recepty.bg