Продукти:
• 500 г брашно
• 100 г свинска мас /или маргарин/
• 200 г кисело мляко
• 100 г извара
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• сол
За плънката:
• 4 връзки пресен лук
• 100 г гъби
• 50 г пушено сирене
• 50 г печени фъстъци
• 1 яйце
• 1 бучка /колкото орех/ краве масло
Начин на приготвяне:
От брашното, млякото със содата, изварата и разтопената мазнина замесваме гладко тесто. Оставяме го да престои на хладно около 1 час.
Нарязваме гъбите и ги задушаваме в маслото. Отстраняваме тигана от огъня и прибавяме ситно нарязания лук. Посоляваме на вкус и смесваме със счуканите фъстъци и разбитото яйце.
В намаслена тавичка разстиламе по-голямата част от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Настъргваме отгоре половината от пушеното сирене, разстиламе плънката и поръсваме останалото натрошено сирене. Разточваме кора от останалото тесто, покриваме плънката и прищипваме краищата на кората към долното тесто. Печем лучника в умерено загрята фурна.
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...