Продукти:
• 500 г брашно
• 100 г свинска мас /или маргарин/
• 200 г кисело мляко
• 100 г извара
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• сол
За плънката:
• 4 връзки пресен лук
• 100 г гъби
• 50 г пушено сирене
• 50 г печени фъстъци
• 1 яйце
• 1 бучка /колкото орех/ краве масло
Начин на приготвяне:
От брашното, млякото със содата, изварата и разтопената мазнина замесваме гладко тесто. Оставяме го да престои на хладно около 1 час.
Нарязваме гъбите и ги задушаваме в маслото. Отстраняваме тигана от огъня и прибавяме ситно нарязания лук. Посоляваме на вкус и смесваме със счуканите фъстъци и разбитото яйце.
В намаслена тавичка разстиламе по-голямата част от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Настъргваме отгоре половината от пушеното сирене, разстиламе плънката и поръсваме останалото натрошено сирене. Разточваме кора от останалото тесто, покриваме плънката и прищипваме краищата на кората към долното тесто. Печем лучника в умерено загрята фурна.
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...