Кулинарни рецепти » Зеленчуков пирог

 Зеленчуков пирог

Продукти:

• 400 г брашно
• 1 ч.л. сол
• 150 г краве масло
• 2 с.л. олио
• 1 с.л. оцет
• 5 с.л. вода
• 2-3 моркова
• 500 г спанак
• 1 ч.ч. отцеден грах от консерва

За крема:

• 1 кофичка сметана
• 4 яйца
• 3 с.л. настърган кашкавал
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 1 жълтък
• канела, черен пипер

Начин на приготвяне:

Омесваме тесто от брашното, солта, маслото, 1 с.л. оцет и вода. Покриваме с влажна кърпа и оставяме на хладно за половин час.

Почистваме и измиваме спанака, след което го нарязваме на ситно. Почистваме морковите и ги нарязваме на половинки кръгчета. Прибавяме ги към спанака, заливаме с подсолена вода и варим 20 мин, като накрая прибавяме граха.

Разбиваме яйцата за крема и смесваме със сметаната и настъргания кашкавал. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и канела.

В намаслена тавичка разстиламе 3/4 от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Отгоре покриваме със зеленчуковата смес, а върху нея мажем крема. Разточваме кръгла кора от останалото тесто и с нея покриваме плънката. Прищипваме краищата на кората към долния пласт тесто, надупчваме повърхността с вилица, намазваме с жълтъка и печем пирога около 50 мин в предварително загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Ванилини

Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало