Продукти:
• 1 3/4 ч.ч. брашно
• 1/2 ч.л. сол
• 1/2 ч.ч. студено масло
• 4-6 с.л. студена вода
За плънката:
• 4 с.л. зехтин
• 1 ч.л. сол
• 8 глави лук
• 3/4 ч.л. черен пипер
• 10 зелени маслини
• 3 скилидки чесън
• 1/4 ч.ч. настъргано сирене
• 2 с.л. шери
• разполовени зелени маслини за украса
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното, маслото и солта и в кухненски робот разбъркваме, докато получим трошлива смес (можем да направим това и с ръце, но предварително нарязваме маслото). Постепенно прибавяме водата и обработваме, докато се получи гладко тесто. Оставяме го в хладилника 1 час.
Загряваме зехтина в тиган и прибавяме ситно нарязаните лук и чесън и поръсваме шерито. Покриваме тигана с капак и пържим на слаб огън 30 минути, като бъркаме от време на време. Не оставяме лука да покафенее. Махаме капака и пържим още 10 минути, за да се изпари част от течността. Прибавяме черния пипер.
Докато лука се пържи, разточваме тестото и го поставяме в намазана с масло тава. Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна 10 минути.
Изваждаме кората за пая и намаляваме фурната до 160 градуса. Поръсваме кората с нарязаните маслини и лучената смес. Най-отгоре поръсваме със сиренето и украсяваме с разполовените зелени маслини. Печем 25-30 минути.
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...