Продукти:
• 500 г тесто за баница
• 600 - 700 г почистено месо от риба или готова рибна кайма
• 3-4 стръка праз
• 20-30 почистени от костилките маслини
• 1/2 ч. ч. олио
• лимонов сок или оцет
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Смляното рибно месо наръсваме с лимонов сок, сол и черен пипер и оставяме за 1 час.
Нарязваме праза на ситно и го задушаваме до омекване в половината олио, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Прибавяме каймата и маслините. Задушаваме сместа 10 минути на тих огън.
От тестото разточваме 2 кори, като долната е малко по-дебела. Тази кора слагаме в тавичка, намазана с масло, а върху нея разстиламе пълнежа. Отгоре слагаме втората кора и наръсваме с останалото олио.
Печем баницата в гореща фурна до зачервяване. След като я извадим от фурната, я завиваме с кърпа, за да се охлади бавно и да омекне.
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...