Кулинарни рецепти » Мусака от моркови с ориз

 Мусака от моркови с ориз

Продукти: (за 4 порции)

• 6-8 моркова
• 1 ч.ч. ориз
• 1 глава лук
• 3-4 с.л. олио
• четвърт пакетче краве масло
• 6-8 домата
• 2 яйца
• 3-4 с.л. брашно
• 1 к.ч.прясно мляко
• листа от целина, магданоз, сол

Начин на приготвяне:

В тенджера със сгорещено олио задушаваме 10 мин нарязания на ситно лук и морковите, нарязани на кръгчета. Продължаваме да ги задушаваме на слаб огън, докато омекнат, като от време на време прибавяме по малко гореща вода.

Запържваме ориза в маслото, посоляваме, заливаме го с 1 ч.ч. гореща вода и го оставяме да ври, докато понабъбне.

Нарязваме доматите на филии.

Покриваме дъното на намаслена тавичка с част от нарязаните домати и поръсваме със сол и смес от ситно нарязани магданоз и листа от целина. Над тях разстиламе половината от задушените моркови и покриваме с набъбналия ориз. Отново нареждаме филии от доматите, поръсени със сол, магданоз и листа от целина. Върху тях разстиламе останалите моркови и най-отгре покриваме с доматени филийки.

Заливаме мусаката с 1 ч.ч. гореща вода или бульон и я печем 25-30 мин в силна фурна.

Изваждаме и заливаме мусаката с гъста паста, приготвена от брашно, прясно мляко и масло. Запичаме до зачервяване на пастата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Начало