Кулинарни рецепти » Пушена плешка, задушена с вино

 Пушена плешка, задушена с вино
/Италия/

Продукти: (за 5 порции)

• 1 кг пушена плешка
• 8 с.л. сухо бяло вино
• 3 с.л. олио
• 1 голяма глава лук
• 2 големи моркова
• 2 стръкчета целина
• 2 стръкчета магданоз
• 1 дафинов лист
• 300 мл месен бульон или вода
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме плешката в студена вода и я оставяме да престои 1 нощ. На следващия ден подсушаваме, заливаме с виното и оставяме за няколко часа на хладно място, като през това време няколко пъти обръщаме месото.

Изпържваме в олиото нарязаните на парченца лук, целина и моркови, прибавяме ситно нарязания магданоз, захлупваме и задушаваме 5 мин на съвсем слаб огън. След това слагаме в съда пушеното месо, слагаме черен пипер и дафинов лист, заливаме с бульона, захлупваме и задушаваме на тих до умерен огън, докато месото омекне /около 1 1/2 часа/.

Отстраняваме кожата от омекналото месо, нарязваме го на парчета и го подреждаме в огнеупорен съд. Пресоваме зеленчуците с бульона, прибавяме виното, в което е киснало месото и варим няколко минути. След това заливаме месото със соса и го запичаме в предварително загрята слаба фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Начало