Продукти: (за 5-6 порции)
• 1 заек (около 1,5 кг)
• 2-3 моркова
• 2 глави лук
• половин лимон
• 1-2 с.л. брашно
• 250 г арпаджик
• 250 г гъби
• половин глава целина
• 100 г сланина
• 1 к.ч. олио
• 1 к.ч. вино
• 1 к.ч. оцет
• 1 с.л. доматено пюре
• 1-2 дафинови листа
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Изчистваме и измиваме заека. Заливаме го с марината, приготвена от равни количества оцет и вода, дафиновите листа и няколко зърна черен пипер. Оставяме го да кисне една нощ, след кото го изплакваме със студена вода.
Нарязваме заека на порции и ги задушаваме в мазнината и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина последователно слагаме ситно нарязания лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре, размито с малко вода, и леко препеченото брашно.
Заливаме сместа с виното и малко вода и кипваме на огъня. Прибавяме нарязаните на ивички гъби, почистения арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист и лимоновите резенчета. Подправяме с черен пипер и сол на вкус.
Прехвърляме сместа в пръстен гювеч и нареждаме отгоре парчетата месо. Захлупваме, замазваме капака с тесто и задушаваме 1 час и 30 мин в умерена фурна.
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...