Кулинарни рецепти » Задушен заек по сливенски

 Задушен заек по сливенски

Продукти: (за 5 порции)

• 1 заек /около 1,5 кг/
• 1,5 к.ч. олио
• 50 г сланина
• 1-2 с.л. брашно
• 1-2 моркова
• 1 парче целина
• 1-2 домата
• 1 глава лук
• 300 г арпаджик
• 2-3 скилидки чесън
• 1 к.ч. сухо бяло вино
• 100 г маслини
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 дафинов лист
• бахар, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме заека на порции, които шпековаме със сланината. Изпържваме ги в сгорещената мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре. Заливаме с виното и с малко вода /или бульон/, посоляваме и прибавяме дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна.

Отделно задушаваме нарязаните на кубчета моркови и целина, целите лукчета арпаджик и скилидки чесън. Слагаме ги в соса заедно с изпържените порции месо. Прибавяме целите доматчета и маслините. Захлупваме плътно, замазваме капака с тесто и задушаваме във фурната.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Начало