Продукти: (за 5 порции)
• 800 г овнешко месо
• 1 пакетче краве масло
• 50 г пушена сланина
• 100 г гъби
• 50 г сметана
• 2 с.л. брашно
• 1 к.ч. бяло вино
• 1 морков
• 1 парче целина
• 2 домата
• 1 кренвирш
• 1 глава лук
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
От тлъст овнешки бут изрязваме флейки, които почистваме от ципите и изтъняваме с помощта на дървено чукче. Шпековаме ги във вид на мрежа с много тънки ивички пушена сланина. Посоляваме ги и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.
В същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук, моркови и целина. После ги задушаваме, докато поомекнат и поръсваме брашното. Изчакваме да се позапържи и прибавяме обелените и настъргани домати. Задушаваме и доматите, след което наливаме 1-2 к.ч. топла вода /или бульон/ и половината от виното. Поръсваме с черен пипер и връщаме флейките. Захлупваме и задушаваме в умерена фурна.
Изваждаме готовите флейки и към соса прибавяме останалото вино, след което го кипваме и пасираме. После прибавяме сметаната, попарените и ситно нарязани гъби, както и нарязаните на кубчета кренвирши. Подправяме със сол и черен пипер и поднасяме соса към задушените флейки.
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...