Още рецепти » Нели Рангелова

 Нели Рангелова

Има две лица, харесва и двете си роли. В живота сваля грима тотално, на сцента страшно много държи на него. „Обичам те” - никога няма да се умори да повтаря това на любимите си хора. 15-годишният й син Мартин хвали майка си, че му е приятелка, много обича тя да му готви. Мъжът й не се уморява да я ухажва

Момичето от Монтана

Нели Рангелова е родена на 15 септември 1958 г. в Монтана. Започва да се занимава с музика още като ученичка, когато пее с различни самодейни оркестри. След като печели златен медал на Националния преглед на художествената самодейност през 1977 г., хората от оркестър “Бургас” я забелязват и я канят за солистка. Завършва Естрадния отдел в Музикалната академия. 1982 година е своеобразен връх в музикалния път на певицата, защото тогава тя печели „Златният Орфей”, както и голямата награда на фестивала „Нийуола” в Индипендънс, САЩ. По същото време се омъжва за най-добрия български тромпетист Данчо Капитанов, който оказва силно влияние за професионалното й израстване. После двамата се разделят и в момента Нели е омъжена за „голямата си любов”, както самата тя казва, бизнесмена Георги Бочуков. Двамата се радват на 15-годишния си вече син Мартин. Жоро пък има три пораснали момичета от предишен брак, които живеят в Щатите, но всяко лято с радост гостуват на татко си, Нели и брат си. Така че, семейната идилия е пълна.

В репертоара Нели Рангелова си има над 500 песни и множество родни и чуждестранни награди.

Доверява, че в кариерата си се е чувствала най-щастлива, когато получава „Златният Орфей”. „Защото тогава съм била най-истинска, най-невинна и неподправена - просто, не съм очаквала, че ще го спечеля”, анализира изпълнителката на хитове като „Мой стих”, „Сладка грешка”, „Писмо до татко”, „Златен мой” и много други.

Изглежда перфектно

Така казват приятелите й, с годините, все по-добре и по-добре. Никога не е крила възрастта си - наскоро закръгли 53. „Обичам и харесвам сама сабе си. Защото, ако не е така, и другите няма да го правят. - не скромничи певицата - Но винаги се притеснявам преди да изляза на сцената и най-щастлива се чувствам в момента, в който запея. Тогава вече съм спокойна, щастлива, доволна. И мога да направя всичко. Мисля си, че и сега съм на един своеобразен връх, защото с времето хората трупат опит, зрелост. Някои казват: „Помъдрял си.” Аз съм далеч от тази максима, но мисля, че сега съм много добра певица. И като жена осъзнавам своите плюсове, минуси, недостатъци.”

Като бебе много плачеше.

С усмивка си спомня онези далечни години майката на чаровната дама Лили - Това бяха три месеца. И след това стана добра. Бях на 19 години, когато я родих. Нямах никаква представа от бебе. Ама полека-лека, оттук-оттам, свикнахме - тя с мене, аз с нея. Не отстъпва от някои неща. Това, което каже, трябва да стане. След като завърши икономическия техникум, започна да си търси места, дето да пее. Баща й не беше съгласен, искаше да учи по-нагоре. И бяхме в голяма война с него. Отива във Враца, ние с баща й отиваме с колата, прибираме си я. Отива в Берковица - пак същото. И аз му казах: „Остава детето!” Най-трудно й беше, когато замина оттука и ме остави, на мене също. Ние никога не сме очаквали, че Нели ще вземе Орфея. Тя си се яви, взема си го. Абе, пее си детето, няма какво да се хваля или да викам това или онова. Само някой път, по телевизора като я гледам, взема та си поплача. Още не може да преодолее загубата на баща си. Много тежко го понесе.”

Баща й си отишъл неочаквано и скоропостижно.

Бил болнав, но никой не очаквал такова нещо. „С Жоро и Марти бяхме в Бургас, имах концерт. - връща лентата Нели - Прибрахме се в София и аз казвам: „Нещо съм много уморена, не ми се ходи до Монтана.” А Жоро: „Не, не... Трябва да отидем на всяка цена.” Отидохме, татко позна Марти, позна Жоро. Аз останах при него, гушках го миличкия, до последно го гушках. И защо отидох да спя не знам, сънувам или усещам, една огромна делва. Приличаше на ритон. Изведнъж от тази делва започна да пада златен прах. Стреснах се и първата ми мисъл беше: „Край. Тате си отиде.” Точно в този момент майка отвори вратата. Вика: „Нели, стани, че татко ти...” А как ме е било страх! Той винаги ме пазеше от погребения. На баби и на дядовци почти не съм ходила. Аз не бях виждала дотогава умрял човек... Такъв ужас съм изживяла! Една година след това непрекъснато си говорех с него насън, той си беше при мен, обаждаше ми се. Марти го сънува на следващия ден. „Дядо цяла нощ е бил при мене - каза ми - със синя пижама, и сме си говорили.” Една година не можах да се отърся, просто се бях уплашила накрая. Говорих с едни много близки мои приятели, които ми казаха, че много ме е обичал и до ден днешен татко винаги седи от лявата страна на леглото ми. Аз не вярвам във врачки и баячки, но знам какво изпитах. Успокоих се чак като сложихме паметника на едната година.”

Нели не крие, че се чувства късметлийка

С любим мъж до себе си, страхотен син, кариера. Смее се, че баща й я „отказвал” да стане певица с аргумента: „Никога няма да позволя дъщеря ми да я пощипват по дупето!” Спомня си, че когато през 1979-а дошла в София, имала голям комплекс заради диалектните изрази в речника си. „Много се срамувах и много се притеснявах. Малко говорех, като записвахме. Имах чувството, че на челото ми пише: „Тя е от Михайловград” или нещо подобно. Бях с много ниско самочувствие. А сега обожавам града си, гордея се, че съм оттам. Харесвам нашия диалект. Много често си ходим там - почти всеки събота и неделя.” - разказва певицата.

С първия си съпруг Данчо Капитанов „на хартия” били женени 10 години.

Последните 5 обаче изобщо не живеели заедно. С невинен поглед и дяволита усмивка Нели заявява: „Винаги съм знаела, че няма да бъда женена само за един мъж Още първия път като се жених, си знаех, че няма да е за дълго.”

Явно съдбата й е била отредила Жоро

Когато двамата се срещнали в някакъв бар, искрата помежду им пламнала отраз. Както казва Нели: „Изведнъж ток ми мина през очите.” С него било същото. „Като всяка среща, като е писано, тя винаги става. - анализира съпругът й - Видяхме се, погледнахме се и от там нататък, чак до днес. В ежедневието е директен, прям човек, с когото можеш много лесно да се разбереш и в същото време можеш много лесно да го ядосаш. Може би в тези крайности човек намира интересните неща. Най-голямата кулинарка на света! Борбен човек, събран човек. Най-хубавото е, че има силата да може да се майтапи със себе си. Не се взема насериозно. На мене е посветила цял албум. „Само ти” се казва. Но бих искал да пее по-често „Златен мой”. Всеки ден държи да я изненадвам с цветя, с подаръци, с добро отношение, с усмивка.” Нели твърди, че Жоро я е разглезил с изненадите, а тя свикнала с тях. Спомня си, че дълго не искал да афишират връзката си, защото смятал, че голямата част от нейната публика са мъже и една звезда никога не трябва да демонстрира личния си живот, за да не разочарова феновете си. Но в крайна сметка, всяко чудо за три дни... Оженили се, родил се Мартин. Докато станал на 5 годинки, го отгледали го баба му и дядо му в Монтана, но всеки петък, събота и неделя Жоро и Нели неизменно прекарвали в родния й град. Дали съжалява ли, че заради кариерата си е била откъсната от детето си? „Аз много обичам работата си и много пъти съм я поставяла на първо място - отвърща чаровницата - Той ми е дете, обожавам го, но когато имам работа, винаги тя е на първо място. Марти е толкова обичан, че в крайна сметка, сега вече стана голям и започна да разбира, че работата е нещо, което трябва да уважаваш.”
Мартин, подсмихвайки се, казва за майка си, че понякога се държи по-строго, „за да има ред”. Но: „Повечето пъти ми е като приятел и нямам никакви проблеми. Не се караме. Мисля, че имам всичко от нея. Ако не сме в един и същи град, всеки ден по два-три пъти ще ми се обади, как съм, како правя. Не издържа повече от един ден да не ме чуе. На мен пък ми става досадно, защото през 20 минути едва ли не, се чуваме. Обичам да ми готви пържоли, риба, разни супи. Имаше един период, когато беше в Щатите, аз бях пострадал нещо, в болница. Криехме от нея. Тогава ми липсваше, защото доста време я нямаше.”

Според Нели синът й прилича на нея

Малко е плах и това никак не й се нрави: „Аз все гледам да не обидя някого, дали съм права. Нямам самочувствие понякога. Гледам го, че и Марти е така. Може би сега съм малко по-приказлива, но в никакъв случай не съм станала по-пробивна, или по-нахална. Такава, да вървя с рогата напред.”

Казва, че в нея има „две Нелита”:

„Винаги съм разделяла професионалния от личния си живот. В личния живот съм само с едно фон дьо тенче, ходя си съвсем обикновена, съвсем непретенциозна. Пазарувам, говоря си с всички, излизам си. На сцената съм съвсем различна, не искам да ме ангажират преди да изляза на сцената, държа на всяка подробност. Чувствам се много щастлива и в двете си роли.”

Нели разкрива една неочаквана своя странност.

Оказва се, че не обича да слуша собствените си песни. Певицата разказва, че се запознава с текста и музиката на парчетата, разучава ги, прави пробен запис и след това - същинската реализация на песента. После, когато всичко е готово, си пускала парчето, за да чуела дали някъде няма грешка при изпълнението му. Това се повтаряло половин дузина пъти, докато му се наситела и повече не слушала тази песен. „Не съм самовлюбена и не мисля, че съм уникална и единствена. - размишлява звездата - Затова в колата ми ще намерите поне 20 диска с любими мелодии, но сред тях не ще откриете нито една изпълнена от мен“.

„Обичам те” е любимият й израз.

Признава, че го изрича много често, така е научила и сина си. Убедена е, че хората трябва да изразяват чувствата си, защото така стават по-добри един към друг.

От кухнята на Нели

Риба с магданозен сос

Прoдукти: 2 филета риба, 2 връзки магданоз, сокът от 1 лимон, 2 с.л. оцет, 1/2 ч.ч. бяло вино, 1/2 чаена чаша олио, 3 с.л. зехтин, 2с.л. соев сос, 4 скилидки, накълцан чесън, 5 обезкостени маслини, сол, черен и червен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Посолете рибните филета, поръсете ги с черен и червен пипер. Залейте ги с лимоновия сок, оцета, виното и чесъна. Оставете в хладилника за 1 час, за да се овкусят.
Загрейте олиото в тиган и изпържете рибните филета равномерно. Ако предпочитате, може и да ги изпечете във фурна.
Накълцайте магданоза и го пасирайте заедно с маслините, зехтина и соевия сос. Може да добавите и малко лимонов сок. Поднесете рибата полята с магданозения сос.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Sands SkyPark – новото чудо на света

След едногодишно забавяне поради световната икономическа криза Марина Бей Сандс - курортът който се издига в началото на едноименния залив Марина Бей в Сингапур, приема туристи и конгресмени от цял...

Как да се избавим от безсънието?

Най-честите причини за безсъние е нарушаването на режима на сън и бодърстване заради налагаща се работа през нощта, лягане не точно в определен час и т.н. Ще прибавим и силната емоционална възбуда пре...

Силата на стайните растения

Сигурно и вие като повечето хора отглеждате стайни цветя, защото са красиви, радват душата и повишават настроението. Дори да нямате достатъчно време и място вкъщи, струва си да приютите няколко саксии...

Каквo се дава на децата при треска?

Треска означава жар, горещина. Тя е своего рода защитна реакция, която възниква в отговор на въздействието върху детския организъм на вируси, бактерии, токсини. Треската винаги се съпровожда с повишав...

Начало