Още рецепти » Вашата млечна кухня

 Вашата млечна кухня

СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС

Мляко с ориз и пюре от ябълки

Прoдукти: 5 ч.ч. прясно мляко, 3/4 ч.ч. ориз, 3/4 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло, 3-4 ябълки, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме, нарязваме на парченца ябълките и ги варим в малко вода до омекване. Прецеждаме през гевгир и подслаждаме на вкус. Сваряваме ориза в млякото, разбъркваме с маслото, захарта, щипка сол и ябълковото пюре и изсипваме в купички.

МАРГАРИТА АНГЕЛОВА, гр.СОФИЯ

Френски макарони

Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 125 мл прясно мляко, 100 г брашно, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, галета за формата

Нaчин на приготвяне: Бием маслото на пяна. Прибавяме лъжица по лъжица брашното, жълтъците, млякото и подправяме със сол, черен пипер и ситен магданоз. Разбиваме на сняг белтъците. Прибавяме ги на части към сместа, като внимателно разбъркваме. Изсипваме полученото тесто в намазнена и поръсена с галета пудингова форма, която слагаме в по-голям съд с вода и варим на водна баня около 30 мин. Когато сместа изстине, я нарязваме на ивички. Поднасяме я с бульон или месна супа.

Полента

Прoдукти: 3 яйца, 250 мл прясно мляко, 200 г брашно, 200 г настърган кашкавал, сол, 2-3 с.л. масло

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер жълтъците. Прибавяме брашното и на части прясното мляко. Правим гладка смес, в която слагаме половината от настъргания кашкавал. Белтъците бием на твърд сняг, внимателно ги объркваме в брашняната смес, изсипваме я в намазнена тавичка, слагаме я на водна баня и печем в умерена фурна около 40 мин. Изстиналата смес нарязваме на лентички или ромбчета, които заливаме с препържено масло и наръсваме с остатъка от кашкавала.

Крем спанак

Прoдукти: около 1 кг спанак, 2 с.л. брашно, 100 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 1 жълтък, 2-3 с.л. масло

Нaчин на приготвяне: Измития и изчистен спанак сваряваме в кипяща подсолена вода, след което отцеждаме и го пасираме. Правим светла запръжка от маслото и брашното, която разреждаме на гладка каша с топлото прясно мляко. Объркваме кашата със спаначеното пюре и го подправяме със сол, черен пипер и жълтъка, докато е още на котлона. Поднасяме с котлети, панирана шунка, печени наденички, пържени яйца и пр.

ЕЛЕНА СТОЯНОВА, гр. СЛИВЕН

Пълнени чушки с мляко и сирене

Продукти за 4 порции: 1 кг чушки “Долма”, 250 г сирене, 2-3 яйца, сол, 4 виенски кифли, малко прясно мляко, черен пипер, 2 здрави месести домата, ситно нарязан магданоз, щипка захар, 50 г масло

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на измитите чушки, изчистваме ги от семките и леко ги посоляваме отвътре. Попарваме доматите, обелваме ги и ги настъргваме. Поръсваме със сол, щипка захар и черен пипер и ги смесваме с накиснатите в мляко и отцедени кифли, разбитите със сиренето яйца и магданоза. Разбъркваме хубаво плънката, пълним доматите, захлупваме ги с капачетата и ги нареждаме в тавичка, в която сме сложили мазнина /може и олио/. Печем, докато по чушките се появят кафяви петна. Сервираме с кисело мляко.

Яйца по панагюрски

Продукти за 4 порции: 4 по-големи пресни яйца, 1 кг по-гъсто кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 200 г натрошено краве сирене, сол, 3-4 с.л. масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, 2 л вода

Нaчин на приготвяне: Разпределяме сиренето по порциите /в по-дълбоки купички/. Прибавяме подлученото с чесъна кисело мляко и разбъркваме. В дълбока тенджера възвираме водата със сол и оцет. Чупим в кипящата вода яйцата едно по едно и ги вадим с решетеста лъжица, когато белтъкът се втвърди. Във всяка порция слагаме върху млечната подложка по 1 яйце. Препържваме червения пипер в маслото и поливаме върху всяко яйце.

Суфле от грис

Прoдукти: 50 г грис, 150 г пудра захар, 3 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, 2 с.л. масло, 5 яйца, пудра захар за поръсване, сладко от вишни за намазване.
Нaчин на приготвяне: Възвираме млякото със захарта, намаляваме котлона и прибавяме гриста. Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти /около 10 мин./. Сваляме от котлона и прибавяме маслото и лимоновата кора. Разбъркваме, докато маслото се стопи. Щом сместа поизстине, разбиваме един по един жълтъците в нея, като след всеки бием по 2-3 мин. Разбиваме на гъст сняг белтъците и ги объркваме в грисовата смес на части. Намазняваме пудингова форма, изсипваме в нея суфлето и печем на водна баня не повече от 30 мин. Изстиналото суфле обръщаме в тортена чиния, намазваме го с вишнево сладко и го наръсваме с пудра захар.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Шунково руло с млечен сос

Прoдукти: 75 г брашно, 225 мл прясно мляко, 1,5 с.л. олио, 3 яйца, 1 връзка копър, 400 г кашкавал, 400 г шунка, 200 г заквасена сметана, 100 г цедено кисело мляко, 2 ч.л. настърган хрян, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от брашното, яйцата, млякото и олиото. Оставяме го за 30 минути, след което го разстиламе на тънък слой върху намаслена хартия за печене. Изпичаме за 12 минути при 200°С. Смесваме 3 стръка копър с хряна, кашкавала и сметаната и подправяме с черен пипер и сол. С тази смес мажем тестото и отгоре, а след това нареждаме тънки резени от шунката. Навиваме внимателно на руло и поставяме за 2 часа в хладилника. Смесваме изцеденото мляко с останалата част от ситно нарязания копър, сол и черен пипер. Готовото руло нарязваме на резени и заливаме с млечния сос. По желание можем да подправим с чесън.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Зелен омлет

Прoдукти: 7 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. пресен зелен фасул, 1 ч.ч. грах, 1 връзка пресен лук, 2 с.л. узо, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха и зеления фасул за 20 минути. Разбиваме яйцата в голям съд, сипваме узото, олиото и прясното мляко. Прибавяме сварения фасул, граха и ситно нарязания зелен лук. Подправяме с джоджен, черен пипер и сол. Загряваме голям тефлонов тиган на котлона и сипваме зеленчуците в него. Похлупваме омлета и пържим от всяка страна по 10 минути. По желание гарнираме с кисело мляко.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Млечен хайвер “Трикольор”

Продукти за 6 порции: 500 г извара, 500 г гъсто кисело мляко, 1 опаковка лека майонеза, 1 малка глава лук, 2-3 с.л. галета, 1 ч.л. смлян черен пипер, сокът от половин лимон, сол, 10 зелени маслини, 4-5 репички.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме хубаво изварата, добавяме киселото мляко, майонезата, настъргания на ситно лук, лимоновия сок и черния пипер. Посоляваме и разбъркваме продуктите до получаване на хомогенна смес. Накрая, в зависимост от гъстотата, добавяме 2-3 л. галета. Изсипваме хайвера в подходяща чиния като конус. Украсяваме с маслините по средата, а с репичките от долната страна. Поднасяме с препечени филйки хляб.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВРОВО

Моркови с мляко

Прoдукти: 500 г моркови, 2 ч.ч. прясно мляко, масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и сваряваме нарязаните на кръгчета моркови. Отцеждаме ги и заливаме с прясното мляко. Варим ги захлупени до изпаряване на млякото. Прибавяме бучка масло и посоляваме. Поднасяме морковите като гарнитура към печено месо.

Пиле в млечен сос

Прoдукти: 1 пиле на парчета, 1 каф.л. къри, 2 скилидки чесън, 1 каф.л. джинджифил, 2 зелени лимона, 2 кофички кисело мляко, 1 каф.л. кимион, 3 с.л. зехтин, 1 връзка зелен лук, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Обелваме и счукваме чесъна. Смесваме го с лимона, подправките и изсипваме в купа заедно с киселото мляко. Добавяме зехтин. С тази марината заливаме парчетата пилешко месо и оставяме в хладилник за 3 часа. След това запичаме месото в тиган с малко мазнина. Сервираме пилето върху канапе от сварен ориз, полято с млечния сос.

ДИМИТРИНА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Десерт “Послушко”

Прoдукти: 3 кофички плодово кисело мляко, 1 к.ч. компот от ягоди, 1 к.ч. компот от малини, 1 к.ч. компот от кайсии, 1/2 к.ч. смлени орехи, 1 шоколад, бисквити “Котешко езиче”

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме всяка кофичка кисело мляко поотделно. Получените топки подреждаме в подходящи купички. Всяка чаша компот разбиваме поотделно на нектар. Правим подходяща вдлъбнатина в млечните топки. Заливаме всяка топка с получения нектар, поръсваме със смлените орехи и украсяваме с бисквитки и настърган шоколад. Оставяме в хладилника за 1 час и сервираме студен.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Кебап с кисело мляко

Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо, 4 глави лук, 2 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. олио, 4 яйца, 1 ч.л.червен пипер, 30 г прясно масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме 15 минути в сгорещено олио. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим още 10 минути. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 1 ч.ч. гореща вода. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол. Изсипваме кебапа в глинен гювеч, захлупваме и варим 40 минути. Когато месото омекне, заливаме с разбитите с киселото мляко яйца и запичаме, докато хване розова коричка. Преди сервиране поливаме с горещо масло и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.

Агнешко бутче с кисело мляко

Продукти за 4 порции: 1 агнешко бутче, 1 кофичка кисело мляко, 5 яйца, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и осоляваме бутчето, заливаме го с мазнина и запичаме в силна фурна. По време на печенето няколко пъти го обръщаме, поливаме го с топла вода и със соса, който е пуснало. Преди да извадим бутчето, го поръсваме със смлян черен пипер и заливаме с яйцата, предварително разбити с кисело мляко. Оставяме във фурната, докато се запекат яйцата, изваждаме и поръсваме с магданоз.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Тиквички пълнени с хляб и сирене

Прoдукти: 4 тиквички, 150 г сирене, 100 г сух хляб (без кората), 4 с.л. сметана, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. бяло вино, 2-3 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме тиквичките добре и ги пускаме за 10 минути във вряща подсолена вода. Изваждаме ги, отцеждаме и разрязваме на половинки. Като изстинат, издълбаваме леко половинките и поръсваме със сол и черен пипер. Накисваме хлаба в прясното мляко и смесваме със сметаната, натрошеното сирене, счукания чесън и виното. Разбъркваме сместа добре и напълваме издълбаните тиквички. Нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна около 20-25 минути.

Банички “Аламинутки”

Прoдукти: 500 г кисело мляко, 200 г натрошено сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 яйце, 1/2 ч.л. сол, 2-3 с.л. олио, брашно, масло, малко кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме содата с киселото мляко, солта и останалите продукти и замесваме меко тесто. Разпределяме го на 12 топки и ги нареждаме в намазнена тавичка. На всяка топка правим вдлъбнатинка (с пръст потопен в брашно) и слагаме в нея парченце масло и кашкавал. Намазваме баничките с яйце и печем в умерена фурна.

Мусака с чушки и сирене

Прoдукти: 1,5 кг чушки, 400 г сирене, 2 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2 жълтъка, 1 с.л. брашно, олио, половин връзка магданоз, черен пипер, краве масло.

Нaчин на приготвяне: Почистените от семето чушки издълбаваме, изпичаме и обелваме. Срязваме ги на две и разтваряме. В намаслена тавичка редим пласт чушки, ред натрошено сирене. Поръсваме с олио и продължаваме в същия ред до изчерпване на продуктите. От разбитите яйца, заедно с двата жълтъка, киселото мляко и брашното правим заливка и я изсипваме върху чешките. Отгоре поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз. Запичаме мусаката в умерена фурна.

ИВАНКА АНКОВА с.ИСКРЕЦ

Яйца с кашкавал

Продукти за 4 порции: 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 100 г кашкавал, 40 г краве масло, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с малко сол. Към тях сипваме бавно млякото, като продължаваме биенето. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Отгоре наръсваме настъргания кашкавал. Покриваме с парченца масло и печем в умерено загрята фурна. Поднасяме с кисело мляко.

Юфка с конфитюр на фурна

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 500 г юфка, 4 яйца, 150 г захар, 150 г конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в подсолена вода, след което я изплакваме със студена вода и я изсипваме в намаслена тавичка. Слагаме отгоре парченца от конфитюра и заливаме с яйцата, които сме разбили с млякото и захарта. Печем в умерено загрята фурна.

Кекс със сирене

Прoдукти: 250 г кисело мляко, 1 бакпулвер, 200 г краве сирене, 100 г краве масло, 2 яйца, 300-350 г брашно.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме леко маслото, прибавяме едно по едно яйцата, а след това - киселото мляко, в което сме разтворили бакпулвера, сиренето, натрошено с вилица, и брашното. Разбъркваме леко. Изсипваме сместа в намаслена тавичка. По желание отгоре настъргваме малко кашкавал. Печем в умерена фурна. Сервираме кекса топъл, като го нарязваме на малки квадратчета.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Слънчеви водопади

Дори в облачен ден балконът и градината ви ще греят в ласкави и светли тонове, ако изберете за тях растения с цвета на златото. Жълтите цветове и аксесоари в градината отразяват слънчевата светлина и ...

Подходящи играчки за бебето

Днес изборът на играчки дори за най-малките е извънредно голям и понякога затруднява родителите. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат. Играчката не само трябва да заинтригува малчугана, ...

Осигурете на ардизията светлина и топлина

Това интересно растение, един от многобройните представители на семейство Миртови, е разпространено в тропиците и субтропиците на Южна Азия. Представено е от близо 400 вида дребни, вечнозелени дръвчет...

Тунбергията цъфти до късна есен

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ. Произхожда от Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към...

Начало