Още рецепти » Вашите рецепти за плодови сладкиши

 Вашите рецепти за плодови сладкиши


ЖУЛИЕТА ЯХДЖИЯН, гр. СОФИЯ

Кейк с ябълки

Прoдукти: 3 ч.ч. обелени и настъргани ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едросмлени орехи, 1 бакпулвер, малко настъргана кора от лимон.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и забъркваме средно твърдо тесто. Разстиламе го в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

Торта с плодове от компот

Прoдукти: 1 компот, 1/2 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло, 5 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 кофичка сметана, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме захарта на светъл карамел в тава или тортена форма. Оставяме леко да се втвърди и отгоре разстиламе, предварително размекнатото масло. Когато и маслото се стегне, върху него редим отцедените плодове от компота. Отгоре заливаме със смес от яйцата, захарта, брашното, бакпулвера и ванилията. Печем в умерена фурна и след като тортата се отвърне я заливаме със сока от компота. Отгоре намазваме тортата с разбитата с пудрата захар сметана. Гарнираме по желание.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Желирани пастички със смокини и грозде

Прoдукти: 2 кутийки чаени бисквити, 150 г добре узрели смокини, 200 г зърна от грозде, 2 с.л. желатин, 2 ч.ч. плодов сок от грозде, 3-4 с.л. захар, 100 г смелни орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в малко студена вода и го оставяме да набъбне. Сипваме в тенджерка 2 ч.ч. бистър плодов сок от грозде и го кипваме заедно с 3-4 с.л. захар. Слагаме желатин и бъркаме до разтварянето му на слабо загрят котлон. Нареждаме в подходяща малка тавичка меки бисквити и намазваме с тънък слой желе. Слагаме върху него нарязани на две обелени смокини и зърна от грозде. Поръсваме със смлени орехови ядки и заливаме с останалото желе. Слагаме десерта да се стегне в хладилника и нарязваме на пастички.

Сладкиш с дюли

Прoдукти: 4 яйца, 400 г захар, 100 г маргарин, 1 ванилия, 1 кофичка кисело мляко, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. сода, 3 ч.л. лимонтузу, 5-6 едри дюли, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите, почистваме сърцевината им и ги нарязваме на парчета. Загряваме кравето масло с 50 г захар и задушаваме нарязаните дюли до омекване. Разбиваме яйцата с останалата захар и ванилията на пяна. Добавяме размекнатия маргарин, а после смесеното със сода и лимонтузу кисело мляко и накрая брашното. Разбъркваме продуктите на гладка смес, изсипваме я в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Отгоре разпределяме дюлите и печем в загрята на 180°С фурна 20-30 минути.

Малки кексчета с банани и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г захар, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. сода, 2 щипки сол, 2 яйца, 3 банана, 2/3 кофичка кисело мляко, 125 мл олио.

Нaчин на приготвяне: В една купа смесваме брашното, захарта, счуканите орехови ядки, содата и солта. В друга купа разбъркваме олиото, яйцата, смачканите банани и киселото мляко. Смесваме продуктите и бъркаме докато получим еднородно тесто. Разпределяме в малки намазнени формички и печем до готовност.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Плодов сладкиш с извара

Прoдукти: 500 г бутер тесто, 250 г неосолена извара, 100 г захар, кора и сок от 1 лимон, 1яйце, нарязани плодове (най-добре праскови).

Нaчин на приготвяне: От бутер тестото изрязваме 2 кори в зависимост от големината на тавичката, като едната трябва да е малко по-голяма от другата. Приготвяме плънка от изварата, захарта, настърганата кора и сока от лимона. В тавичката поставяме по-голямата кора и върху нея разстиламе изварената плънка. Върху изварата нареждаме нарязаните плодове и покриваме с другата кора. Краищата на долната кора похлупваме върху горната. Намазваме с разбитото с малко вода или прясно мляко яйце и печем в умерена фурна при 220°С.

Сладкиш с тиква

Прoдукти: 1 кг тиква, 3/4 ч.ч. счукан сухар, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 3/4 ч.ч. прясно мляко, 60 г краве масло, 1 ч.ч. захар, 2-3 яйца, 1 ч.л. канела.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, настъргваме я и задушаваме в малко вода до омекване. Изчакваме да поизстине и я разбиваме на пюре заедно със захарта, прясното мляко, омекналото масло, сухарите, орехите, жълтъците и канелата. Накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци и разбъркваме внимателно.
Изсипваме в намазана с масло тавичка и печем в силна фурна. Поднасяме сладкиша поръсен с пудра захар.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ
Пълнен пъпеш

Прoдукти: 1 голям, добре узрял пъпеш, 1 пакетче суха сметана, 150 мл прясно мляко, 1 белтък, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. счукани орехи, 2-3 с.л. стафиди.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаче от горната страна на пъпеща и с помощта на лъжица внимателно изчистваме семето. Смесваме сметаната с млякото и разбиваме на твърд сняг. Съединяваме с белтъците, разбити със захарта. Прибавяме ядките и стафидите. С приготвената смес пълним пъпеша, затваряме го с капачето и го оставяме за 1 час в хладилника. Режем пъпеша на резени и поднасяме.

Карамелизиран сладолед със смокини

Прoдукти: 500 г смокини, 1 белтък, 1 ч.ч. прясно мляко, 150 г захар, 2 с.л. вода, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта с водата и щипката сол в тенджера и оставяме да ври 2 минути. Прибавяме белтъка, разбит на пяна, и продължаваме да бъркаме. Към получения сироп прибавяме намачканите на каша смокини и чашата мляко. Разбъркваме много добре и оставяме във фризера за 6 часа.


МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВРОВО, обл. ПЛОВДИВ

Шарлота с малини

Прoдукти: 24 бишкоти, 3/4 ч.ч. вода, 400 г малини, 2 с.л. малиновка; зa крема: 250 мл прясно мляко, 2 ванилии, 50 г захар, 50 г брашно, 1 яйце, 1 жълтък, смлени бадеми.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с ванилията. Смесваме захарта, брашното, бадемите, яйцето и жълтъка и прибавяме към горещото мляко. Слагаме крема да заври при непрекъснато бъркане. Махаме от котлона и оставяме да изстине. По дъното и стените на тортена форма нареждаме бишкотите потопени със сироп от водата и малиновката. Във вътрешността слагаме пласт от крема, след това малини, парченца бишкоти и отново крем, докато се изпълни формата. Завършваме с бишкоти. Оставяме сладкиша в хладилник. Преди сервиране го обръщаме върху чиния и украсяваме с пресни малини.

Кекс със сливи

Прoдукти: 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. конфитюр от сливи (череши), канела.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето със захарта, олиото, млякото и содата. След това добавяме постепенно брашното и накрая конфитюра (може и с пресни плодове). Изсипваме в намазнена и набрашнена форма и печем около 50 мин на 200°С.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ, обл. РУСЕ

Сладкиш с френско грозде

Прoдукти: 1 ч.ч. захар, 100 г краве масло, 4 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 2 ванилии, 1 и ½ ч.л. бакпуловер, 2 с.л. галета, 3 с.л. ситно счукани орехови ядки, 400 г френско грозде, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Към омекналото и разбито масло прибавяме последователно половината от захарта, 1 яйце и 3 жълтъка, 1 щипка сол и ванилията. Разбиваме сместа добре и към нея лъжица по лъжица прибавяме пресятото с бакпуловера брашно. Изсипваме тестото в намазана и поръсена с галета тортена форма и печем в умерена фурна около 20 минути. Оставяме да изстине и отгоре нареждаме измитите и подсушени зърна френско грозде и заливаме със разбитите на твърд сняг белтъци, останалата захар и ореховите ядки. Връщаме сладкиша във фурната и печем до готовност. Сервираме сладкиша нарязан на триъгълници.

Торта с пресни праскови

Прoдукти: 1 ч.ч. пюре от праскови, 1 ч.ч. пудра захар, 1 пресен белтък, 2 пакетчета обикновени бисквити, сладко от вишни.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме в дълбока купа прасковеното пюре, захарта и белтъците. Подреждаме бисквитите в тавичка на редове като всеки ред намазваме с прасковената смес. Завършваме с плънка и отгоре украсяваме със сладко от вишни. Оставяме сладкиша да престои 10 часа. Поднасяме нарязан на квадрати.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Бързи малинови петифури

Прoдукти: 2 готови правоъгълни пандишпанови блата, 300 мл течна сладка сметана, 1 бурканче малиново сладко, 1 ч.ч. сок от малинов компот, 1 бял шоколад, желирани бонбони и малини за украса

Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметанана на твърд сняг. Малиновото сладко загряваме леко на котлона. Слагаме единия блат в подходящ съд и го напръскваме с малиновия компот. Намазваме отгоре малиновото сладко, а върху него разпределяме половината от сметаната. Покриваме с втория блат и напръскваме с компот. Намазваме и него със сладко и покриваме от всички страни със останалата сметана. Настъргваме шоколад и украсяваме сладкиша. Нарязваме го на малки правоъгълници или квадрати. Всяко парче украсяваме с желирана малинка.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Сладкиш с кифли и ябълки

Прoдукти: 3 виенски кифли, 50 г разтопено краве масло, 200 г ябълки, 300 г захар за ябълките, 2 яйца, 200 мл прясно мляко, захар на вкус за млякото, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на кръгчета. Нареждаме ги в намазана с масло електрическа тенджера или малка тавичка и ги поръсваме с разтопено масло. Върху тях нареждаме обелените и нарязани на филийки ябълки. Поръсваме ги със захар и запичаме. След това заливаме сладкиша със смес от разбитите яйца, млякото и ванилията и печем на умерена фурна докато се зачерви. Оставяме го да изстине и нарязваме на парчета.

Печени праскови

Прoдукти: 500 г праскови, 2 жълтъка, 200 г кристална захар,10 г масло, бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели, но твърди праскови, от които лесно се отделя костилката. Измиваме, обелваме и разделяме на половинки. Потапяме всяко парче във разбитите жълтъци, после в кристалната захар и редим в намазана с масло тавичка. Печем в умерена фурна, докато се глазират. Поръсваме със счукани бадеми и печем още няколко минути.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Ябълков пай

Прoдукти: 4 яйца, 100 г олио, 1 в.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 2 1/2 ч.ч. брашно, 100 г стафиди, 1 бакпуловер, половин пакетче канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме последователно яйцата с олиото, захарта, ябълките, орехите, стафидите, канелата и накрая брашното пресято с бакпуловера. Разбъркваме хубаво, изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. След като извадим сладкиша, поръсваме с пудра захар.

Макаронен пудинг със сини сливи

Прoдукти: 1 пакет (400 г) къси макарони, 1 л прясно мляко, 5 яйца, 300 г захар, 2 ванилии, 500 г сини сливи, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Разбиваме яйцата, захарта, млякото и ванилията и изсипваме при макароните. Слагаме ги в намазнена тавичка и отгоре нареждаме почистените от костилките и разрязани на половинки сливи. Печем в умерена фурна. След като извадим десерта от фурната, изчакваме да изстине и посипваме с пудра захар.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Пирог с ябълки

Прoдукти: 2 ч.ч. настъргани ябълки, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, половин пакетче канела.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със содата. Прибавяме захарта, олиото, ябълките, канелата и накрая брашното. Разбиваме хубаво и изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Печем сладкиша на 180°С. Още топъл го нарязваме с чаша на полумесеци.

Плодов сладкиш с грозде

Прoдукти: 250 г брашно, 125 г масло, 1 яйце, 75 г захар, 1 щипка сол; зa гарниране: 250 г червено грозде, 250 г бяло грозде, 200 г заквасена сметана, 30 г захар, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в голяма купа и правим кладенче в средата. В него слагаме яйцето, захарта и щипка сол. По краищата на брашното поставяме бучици масло. Омесваме тесто, оформяме го на топка и оставяме за 30 минути в хладилник. Измиваме гроздето, подсушаваме го (по-големите зърна разрязваме на две) и го смесваме със сметаната, предварително разбита със захарта и яйцата. Намазваме тортена форма с олио и поръсваме с брашно. Тестото разточваме на пита. Малка част от него оставяме за украса, а другата разстиламе във формата като леко повдигаме краищата. Разпределяме плънката с гроздето и сметаната отгоре и украсяваме с тесто. Печем на 180°С около 45 минути. Поръсваме с пудра захар.

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с. ЯМНА, обл. СОФИЯ

Сладкиш с череши

Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 4 с.л. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 бакпуловер, 2 ч.ч. брашно, 1 кг череши, 1-2 ванилии, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото заедно със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме последователно яйцата, студеното мляко, в което сме разтворили бакпуловера и накрая брашното. В намаслена и набрашнена тавичка разстиламе тестото на пласт с дебелина 2 см. Отгоре нареждаме почистените от костилките череши и поръсваме ванилиите. Печем сладкиша в умерено силна фурна. След като изстине поръсваме с пудра захар и нарязваме на пастички.

Бърз сладкиш с кайсии и сметана

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпуловер, половин пакетче канела, 1/2 ч.ч. смлени орехи, 500 г обелени и нарязани на дребно кайсии, 200 мл прясно мляко, 1 пакетче сметана на прах.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Към тях прибавяме олиото, брашното, бакпуловера и канелата, орехите и кайсиите. Объркваме всикчо добре и изсипваме в намазнена и паръсена с брашно тава. Печем в умерена фурна. Разбиваме сметаната с прясното мляко и намазваме охладения сладкиш.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Бутер баница с пияни вишни

Прoдукти: половин пакет бутер тесто, 500 г вишни, 1 к.ч. ром, 1 к.ч. захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разточваме бутер тестото на кръгла кора с която обхващаме дъното на кръгла форма за печене с незалепващо покритие. Разделяме вишните на половинки и изваждаме костилките. Смесваме ги със захарта, ванилията и рома и възваряваме докато се втечнят. Изсипваме върху бутер тестото и печем в силна фурна. Поднасяме баницата охладена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Децата: какво не бива да им казваме

Твърде често, когато се завръщаме изморени и изнервени, почти на ръба на изтощението вкъщи, ние се разтоварваме от напрежението върху възможно най-невинните - собствените ни деца. Достатъчно е само ед...

Живият плет - грешките на начинаещите

Съществуват два типа най-често срещани грешки, които се допускат при създаването на живи огради. Първата е, че малко от начинаещите градинари имат предвид факта, че при засаждането на храстчетата по о...

Магнолия – как се отглежда

Магнолията принадлежи към кастата на растенията-аристократи. Малко са дърветата, които могат да повторят красотата на цветовете й в съчетание с техния неповторим аромат. Това се забелязва веднага. Но ...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Начало