Още рецепти » Да направим огретен

 Да направим огретен

Огретен от картофи

Прoдукти: 1200 г картофи, 120 г кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, 3 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. В намазана с олио тава изсипваме настърганите картофи, посоляваме и настъргваме половината от кашкавала. Заливаме със сос Бешамел, приготвен от брашното, запържено в мазнина и разредено с прясно мляко. Най-отгоре настъргваме останалия кашкавал и запичаме във фурната до зачервяване. Поднасяме с кисело мляко.

Огретен от праз

Прoдукти: 5-6 стръка праз, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. настърган кашкавал, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме праза и го нарязваме на парчета по 6-7 см. Поръсваме с оцет и сол и oставяме да престои 30 мин. После го варим в подсолена вода до омекване. Отцеждаме и нареждаме парчетата в намаслена тавичка. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме с отварата от праза, подправяме с черен пипер и сол на вкус и заливаме ястието. Печем 15 мин в умерено загрята фурна, поръсваме с настъргания кашкавал и допичаме още 5-6 мин.

Огретен от гъби

Прoдукти: 700-800 г пресни гъби, 1 пакетче краве масло, 100 г кашкавал, 3-4 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 глави лук, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите на дребно, посоляваме и ги задушаваме до омекване в половината от маслото. Прибавяме ситно нарязаните домати и магданоз. Опитваме на сол, разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена тавичка. От останалото масло, брашното и млякото приготвяме рядък бешамелов сос, с който заливаме ястието. Запичаме в умерена фурна до леко зачервяване и още горещ поръсваме огретена с настърган кашкавал.

Леща огретен

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 глави лук (2 връзки зелен лук), 1 с.л. олио, 1 морков, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, 2 с.л. брашно, 150 г едро настърган кашкавал, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата с нарязания ситно лук, нарязания на колелца морков, олиото, скилидките чесън и сол на вкус. Сварената леща отцеждаме и изсипваме в тавичка. Всички останали продукти разбъркваме - кисело мляко, брашно, кашкавал, чубрица, черен пипер и заливаме лещата в тавичка. Печем огретена, докато заливката се запече.

Огретен от грах

Прoдукти: 1,5 кг грах, 1 пакетче краве масло, 3 с.л. брашно, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 100 г кашкавал, 3-4 домата, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим граха в подсолена вода, докато омекне. Изсипваме го в тавичка заедно с обелените и ситно нарязани домати. Разбиваме яйцата с половината от млякото и заливаме граха. Запичаме в умерена фурна до леко зачервяване на заливката. След това заливаме с гъст бешамел, който сме приготвили от останалото мляко, брашното и малко сол. Поръсваме с настъргания кашкавал и отново запичаме до зачервяване.

Огретен от карфиол и броколи

Прoдукти: 500г броколи, 500 г карфиол, 2/3ч.ч. сметана, 3 големи яйца, сол и пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме на пара зеленчуците докато омекнат и ги оставяме да се охладят. Разбиваме сметаната с яйцата, солта и пипера до получаването на еднородна смес. Пасираме охладеният карфиол с 2/3 от сметанената смес и насипваме в малка тавичка. Пасираме 2/3 от броколите с останалата сметана и заливаме отгоре. Печем 20 мин в силна фурна. Нарязваме ястието на квадрати, които нареждаме в плитък съд, застлан с резени броколи.

Огретен от патладжани

Прoдукти: 1 кг патладжани, 3-4 зелени чушки, 4 домата, 1-2 стръка босилек, 1 ч.л. риган, 2 скилидки чесън, 4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните по дължина на филийки, посоляваме и оставяме 30-40 мин да се отцедят от горчилката. Обелваме и пасираме 1 домат. Добавяме 1 ситно нарязана чушка, счукания чесън, ситно нарязаните босилек, магданоз и риган. Сипваме олиото и посоляваме. Заливаме патладжаните със сместа и ги оставяме 2 часа да поемат аромата на подправките. Намазваме тавичка с олио и в нея нареждаме патладжаните. Върху тях слагаме кръгчета домати и пръстенчета от опечените и обелени чушки. Заливаме ястието с ароматната смес, в която са киснали патлажаните и печем в силна фурна.

Огретен с тиквички и картофи

Прoдукти: 500 г тиквички, 300 г картофи, 200 г сирене, 2-3 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 50 мл олио, 40 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 връзка магданоз, половин връзка копър, черен пипер, сол, 1 щипка сода за хляб.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и картофите и ги нарязваме на кубчета. Задушаваме ги в олио до омекване. След като ги свалиме от огъня, добавяме подправките. Отделно разбиваме яйцата с киселото мляко, брашното, содата и накрая натрошеното сирене. В намаслена форма разстиламе тиквичките и картофите, заливаме ги с млечната смес и отгоре нареждаме парченца масло. Печем в умерена фурна.

Мексикански огретен

Прoдукти: 500 г кайма, осолена, 1 ч. л. канела, 1 консерва сладка царевица (около 300 г), 1 наденица, 1 голяма консерва обелени домати (около 800 г) или 1 кг бланширани и обелени пресни домати, настърган кашкавал за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Запържваме каймата с канелата. В огнеупорен стъклен съд или по-дълбока тавичка подреждаме ред от запържената кайма, ред сладка царевица, ред наденица (предварително нарязана на кръгчета), 2 реда домати (също нарязани на кръгчета). Запичаме ястието за около 30 минути в умерена фурна. На края добавяме настъргания кашкавал и запичаме още десетина минути. Сервираме веднага.

Огретен с кайма и тиквички

Прoдукти: 500 г тиквички, 800 г телешка кайма, 7-8 картофа, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол; зa соса: 50 г настърган кашкавал, 40 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно чесъна и лука и ги пържим 2-3 мин на слаб огън. Прибавяме каймата и запържваме на силен огън при непрекъснато бъркане. Прибавяме подправките и оставяме на огъня още няколко минути. През това време сваряваме картофите в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. След това ги обелваме и нарязваме на кръгчета. Обелваме и измиваме тиквичките. Нарязваме ги на кръгчета и ги пържим до златисто оцветяване. Приготвяме соса като разтопяваме маслото, прибавяме брашното и леко го запържваме на слаб огън. Наливаме прясното мляко, поръсваме със сол и черен пипер и оставяме да се вари 7-8 мин. След това прибавяме настъргания кашкавал, отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Разстиламе запържената кайма в намаслена тавичка, покриваме с тиквичките, а върху тях нареждаме картофите. Заливаме ястието със соса и запичаме за 10 мин в умерена фурна.

Огретен от спанак и пилешко месо

Прoдукти: 1 пиле, 2 връзки спанак, половин връзка зелен лук, половин пакетче краве масло, 6 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 с.л. брашно, черен пипер, индийско орехче, сол, 100 г настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: В широка тенджера разтопяваме маслото. Нарязваме лука и го задушаваме на бавен огън. Отделно сваряваме пилето в подсолена вода. Почистваме го от кожата и костите и нарязваме месото на кубчета. Слагаме в тавичка, сипваме отцедения спанак и разбъркваме. Овкусяваме със сол, черен пипер и индийско орехче.
Разбиваме яйцата с киселото мляко и брашното. Заливаме огретена с тази смес, поръсваме с кашкавал и запичаме до зачервяване.

Огретен от риба

Прoдукти: 500 г филе от мерлуза, 7-8 картофа, 100 г кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, 3-4 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги настъргваме на ренде. Прекарваме рибното филе през месомелачка. Посоляваме каймата и я изпържваме в сгорещена мазнина. В намаслена разливна лъжица слагаме кръгче от домат. Върху него нареждаме последователно картофи, кайма, настърган кашкавал, отново картофи, отново кайма. След това обръщаме лъжицата в намаслена тавичка. По същия начин подготвяме и подреждаме в тавичката 10 топки. Запичаме леко и заливаме със смес от маслото, разбитите яйца, млякото и малко сол. Повторно запичаме, като малко преди да извадим от фурната, поръсваме с настърган кашкавал.

Огретен с шунка

Прoдукти: 2 тиквички, 600 г картофи, 150 г гъби, 300 г шунка, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на тънки ивички. Почистваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Нарязваме лука на ситно. Остъргваме тиквичките и ги нарязваме на кръгчета. На слаб огън запържваме лука вчаст от разтопеното масло. Прибавяме гъбите, засилваме огъня и пържим при непрекъснато бъркане. В намаслен огнеупорен съд нареждаме пласт от обелените и нарязани на тънки колелца картофи. Поръсваме с черен пипер и сол. Отгоре разстиламе пласт от гъбите и лука, а след това – пласт от шунката, после – пласт от тиквичките и т.н., като завършваме с картофи. Поръсваме със счукания чесън, заливаме с млякото и покриваме с алуминиево фолио. Печем около 40 мин в слаба фурна. След това отстраняваме фолиото, поръсваме с галетата и настъргания кашкавал, заливаме с останалото разтопено масло и запичаме още 10 мин.

Огретен с макарони

Прoдукти: 300 г макарони, 1 глава лук, 150 г пушени гърди, 150 г настърган кашкавал, 1 к.ч. галета, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в кипяща подсолена вода и ги отцеждаме. Приготвяме сос, като разтопяваме половината от маслото и към него прибавяме размитото в студеното мляко брашно, сол и смлян черен пипер, варим до сгъстяване и поръсваме с половината от кашкавала. Нарязваме лука на ситно, а гърдите на дребни парченца и запържваме за 5 мин като постоянно бъркаме в останалото маслото, което предварително сме загряли. Прибавяме приготвения сос, разбъркваме добре, подправяме на вкус и прибавяме макароните. Отново разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме с останалия кашкавал, размесен с галетата и запичаме за 10 мин в сгорещена
фурна. Поднасяме ястието горещо.

Талиатели огретен

Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган пармезан, 1 с.л. ситно нарязан лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в половината от мазнината заедно с каймата. Щом каймата се запържи, наливаме виното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Когато течността се поизпари, прибавяме доматения сок и оставяме сместа да ври 45 мин на тих огън. Изчакваме да изстине и добавяме разбитите яйца и наситнения магданоз. Отделно сваряваме пастата в голямо количество подсолена вода. След това я отцеждаме и запържваме с останалия зехтин. Покриваме дъното на намаслена тавичка с половината талиатели, отгоре разстиламе половината кайма и поръсваме с половината пармезан. Покриваме с остатъка от пастата, разстиламе отгоре другата кайма и заливаме със смес от сметаната и останалия пармезан. Печем 15-20 мин във фурна, загрята до 200°С.

Огретен с ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца масло и печем в умерена фурна.

Огретен от аспержи

Прoдукти: 500 г стерилизирани аспержи (2 малки кутии), 2 сурови яйца, 4 твърдо сварени яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. галета, 1 1/2 ч.ч. сок от консервата аспержи, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме в тефлонов тиган 2 с.л. масло и запържваме за 1-2 мин брашното. Разреждаме със сока от аспержите и прясното мляко и с постоянно бъркане оставяме сместа да поври на тих огън, докато се посгъсти. Изчакваме да се поохлади и я размесваме с разбитите сурови яйца, черен пипер и сол на вкус. Изсипваме малко от соса в глинен гювеч и разстиламе половината нарязани на едро аспержи. Отгоре слагаме варените яйца, нарязани на четвъртинки, покриваме с останалите аспержи и заливаме с останалия сос. Поръсваме с галетата и слагаме тук там парченца масло. Печем огретена 20-25 мин в предварително нагрята до 180°С фурна.

Огретен от стерилизирани картофи

Прoдукти: 1 буркан стерилизирани картофи, 100 г сирене, 30 г кашкавал, 1 к.ч. олио, 50 г краве масло, 3 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 5 с.л. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме картофите и ги нарязваме на кубчета или ги настъргваме на едро ренде. Натрошаваме сиренето и го смесваме с по-голямата част от олиото и със смлян черен пипер. В разтопеното масло запържваме до златисто брашното, след което го разреждаме с прясното мляко, докато получим рядка кашица. Оставяме да заври, отстраняваме от огъня и постепенно прибавяме яйцата. Посоляваме. Намазваме тавичка с останалото олио, нареждаме на дъното половината от картофите, отгоре разстиламе сиренето и покриваме с останалите картофи. Заливаме с приготвения сос, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме до леко зачервяване в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Уютен ъгъл в градината

Добре е уединеният кът да се разположи на място, защитено от вятър и любопитни погледи, например около гъсти храсти или ниски силно разклонени дървета. Разбира се, не във всяка градина има такива усло...

Какво представлява аритмията?

Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...

Оранжерия-пирамида удвоява добивите

Чудесата на пирамидите са много: в тях практически няма бактерии, те действат като приемници на космическа енергия, във вътрешността им се установява уникален микроклимат. И всичко това е свързано с ф...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Начало