Още рецепти » КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

 КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди

Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимоновия сок. Отделно възвираме 2 л вода с няколко капки оцет. В кипящата вода пускаме с гевгир ягодите за няколко минути. След това ги изсипваме в захарния сироп и ги оставяме за едно денонощие на умерена температура. Прецеждаме ги и отново кипваме сиропа. Заливаме ягодите и варим заедно 1-2 минути. След като компотът изстине го изливаме в буркани и затваряме плътно.

Сладко от ягоди

Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 100 мл гореща вода
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с половината захар. Заливаме ги с горещата вода. След 5-6 часа прецеждаме сока, добавяме останалата захар и варим сироп на слаб огън. След като сиропът се сгъсти, добавяме ягодите, варим още 10 мин и слагаме лимонтозуто. Махаме пяната с решетеста лъжица, отстраняваме от огъня и наливаме сладкото в сухи буркани.

Сладко от ягоди с водка

Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 20 мл вода, 1 ванилия, 1 ч.л. лимонена киселина, 50 мл водка
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите със захарта и ги поръсваме с водка. Оставяме ги за една нощ на хладно. Отцеждаме сока, сипваме водата, слагаме ванилията и го сваряваме на гъст сироп. Когато започне да се сгъстява, пускаме ягодите и ги варим, докато станат прозрачни. Прибавяме лимонената киселина, отстраняваме пяната и разливаме в сухи буркани, които затваряме херметически.

Сладко от ягоди с гликоза

Прoдукти: 1 кг ягоди, 2 кг захар, 600 г гликоза, 3 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: Подреждаме ягодите в съд – ред ягоди, ред захар. Оставяме ги да пренощуват. На другия ден наливаме 1 ч.ч. вода и варим. След като сиропът се сгъсти, добавяме гликозата и лимонената киселина. Варим още 4-5 мин и отстраняваме от огъня. Обираме пяната и разсипваме в сухи буркани.

Конфитюр от ягоди и череши

Прoдукти: 2 кг ягоди, 2 кг череши, 11/2 кг захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме плодовете, като отстраняваме костилките на черешите. Слагаме да се варят, без да прибавяме вода. Когато сместа започне да се сгъстява, сипваме захарта и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лъжицата започне да оставя следа по дъното на тавата, отстраняваме от огъня и изсипваме конфитюра в сухи и затоплени буркани.

Мармалад от ягоди

Прoдукти: 2 кг ягоди, 2 кг захар, 1 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: Пасираме ягодите и ги смесваме с водата. Слагаме ги на силен огън, като постепенно добавяме захарта при непрекъснато бъркане. Намаляваме температурата и варим до сгъстяване. След като изстине насипваме мармалада в буркани.

Мармалад от ягоди и череши

Прoдукти: 3 кг череши, 3 кг ягоди, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме черешите от семките и ги сваряваме в малко вода. След това ги претриваме през цедка. Сваряваме ягодите без вода и също ги претриваме през гъста цедка. Смесваме двете каши в тава и ги варим 30 мин на умерен огън. После сипваме захарта и продължаваме да варим при непрекъснато бъркане, докато мармаладът се сгъсти и започване да се отлепва от дъното. Изсипваме горещия мармалад в затоплени буркани.

Мармалад от ягоди и ябълки

Прoдукти: 1,5 кг ябълки, 1 кг ягоди, 2 кг захар
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги задушаваме в собствения им сос до омекване. След като изстинат ги пасираме заедно с ягодите. Към тполученото пюре прибавяме захарта и бъркаме докато се разтопи. Сместта слагаме на силен огън и варим 5-6 мин. След това намаляваме температурата и варим до сгъстяване. Готовия мармалад изсипваме горещ в буркани, които затваряме, след като той изстине.

Желе от ягоди

Прoдукти: на 4 ч.ч. сок от ягоди 1 кг захар и 1 с.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с част от захарта и оставяме да пренощуват. Изцеждаме сока, добавяме останалата захар и ги кипваме. След като сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина, варим още 5 мин и отстраняваме от огъня. Обираме пяната и насипваме в сухи буркани.

Желе от ягоди и касис

Прoдукти: 1 кг касис, 100 г ягоди, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Със сокоизтисквачка изтискваме касиса и ягодите. На 1 л сок слагаме 1 кг захар и варим на силен огън. Отстраняваме пяната в началото на варенето. Варим желето 10 мин и отстраняваме от огъня.

Джем от ягоди

Прoдукти: 1 кг полуузрели ягоди, 500 г добре узрели ягоди, 1,2 кг захар
Нaчин на приготвяне: Узрелите ягоди посипваме с 400 г захар и ги оставяме да престоят, след което ги изцеждаме. Получения сок варим с останалата захар, добавяме измитите и нарязани неузрели ягоди. Варим около 10 мин, след което изваждаме с решетеста лъжица плодовете. Разпределяме ги в буркани. Доваряваме сиропа до нужната гъстота и след като изстине, го изливаме върху ягодите.

Сироп от ягоди

Прoдукти: 2 кг ягоди, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Почистените ягоди посипваме със захар на пластове. След 3 часа ги слагаме в марля над тенджера, за да се отцеди сокът. Прецедения сок варим 15 минути, добавяме лимонената киселина и наливаме в бутилки, които стерилизираме 15 минути.

Сироп от вишни и ягоди

Прoдукти: равни количества вишни и ягоди, захар
Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките, разбъркваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме сока през марля, като мачкаме леко плодовете. Наливаме сока в бутилки, затваряме ги херметически и стерилизираме /30 мин след завирането на водата/. Сваляме съда от огъня и оставяме бутилките в него за един ден. Съхраняваме на хладно място.

Суров сироп от ягоди

Прoдукти: 3 кг ягоди, 2 л вода, 1 ч.ч. лимонена киселина, захар
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с 1 кг захар, наливаме водата и ги оставяме да престоят 48 часа. Прецеждаме ягодите през ситна марля. На 1 л сок добавяме 1,2 кг захар. Прибавяме и лимонената киселина и оставяме да престоят 24 часа. Отстраняваме пяната и наливаме сиропа в бутилки. Съхраняваме го на хладно.

Ликьор от ягоди

Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг пудра захар, 1 л гроздова ракия
Нaчин на приготвяне: ] Посипваме измитите и изчистени ягоди със захарта и ги пасираме. Сипваме 2 л вода и варим 10-15 мин. Прецеждаме сиропа и го оставяме 24 часа да се утаи. Отделяме само бистрия сироп, смесваме с ракията и наливаме в сухи бутилки.

Малинов ликьор с ягоди и вишни

Прoдукти: 1 л сок от малини, 1 л сок от ягоди, 1 л сок от вишни, 1 л ракия, 1 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме соковете с ракията и захарта. След като ликьорът престои няколко дена, филтрираме и наливаме в бутилки.

Настойка от ягоди

Прoдукти: 250 ягоди, 150 г захар, 2 с.л. вода, 400 мл ром или коняк.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ягодите и ги подсушаваме. Поръсваме ги със захарта и водата. Загряваме на огъня и постепенно прибавяме рома, като леко разбъркваме. Наливаме в бутилки, затваряме и охлаждаме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим котлети

Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...

Ако лекарствата не ви помагат, проверете щитовидната си жлеза

Случва се човек да не се чувства добре, но нито една конкретна диагноза не се потвърждава, а лечението не дава желания ефект. Ситуация, която се среща доста често. Особено, ако причината е нарушение в...

С репей и мед се излекувах от артроза

Много хора страдат от артроза. Болките са мъчителни. Една година се превивах от болки в коляното и не можех да ходя нормално. Пиех и медикаменти, но те не ми помогнаха. Успях да се излекувам с много п...

Сладко от зелени доматчета

За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...

Начало